Welke uitschieters zagen de alcoholcontroles tijdens het oudejaarsweekend?

Welke uitschieters vonden de alcoholcontroles met nieuwjaar? Welke boetes kunnen de bestuurders verwachten? Blik terug met Boetecalculator.

 

Tijdens het oudejaarsweekend kan het feestgedruis de zinnen weleens benevelen. De rijkelijke drankjes en propvolle feestdissen zijn genoeg om iedereen wat té ontspannen te maken. Sommigen voorzien geen alternatief of BOB-chauffeur en lopen tegen de lamp. In Antwerpen hield de politie op oudejaarsdag 278 chauffeurs tegen voor alcoholcontroles. Hoe deden de automobilisten het?

 

Wie feestte er net iets te hard tijdens oudejaar?

De feestperiode is het ideale moment voor massale alcoholcontroles. De Antwerpse politie hield daarom op nieuwjaarsdag 278 chauffeurs tegen om te blazen. Onder hen hadden 21 mensen te veel gedronken en 10 andere bleken onder invloed van andere middelen. Dat komt op zo’n 11% van de gecontroleerde automobilisten die niet geschikt waren om te rijden. Bij de alcoholcontrole in Mechelen moesten 1.265 bestuurders blazen. Daar werden er 29 te dronken bevonden.

Opvallend is dat bij beide controles bestuurders met opvallend hoge alcoholpercentages werden tegengehouden. In Antwerpen had een Bulgaarse man 3,6 promille, een Mechelaar deed beter met 3,7. Dat komt op zo’n 15 tot 19 glazen alcohol. Beiden kregen onmiddellijk rijverbod.

 

Waarop werd er verder gecontroleerd?

Alcoholcontroles spitsen zich niet enkel toe op dronken bestuurders en controle van intoxicatie. Ook andere problemen worden aangepakt. In Antwerpen reden 3 bestuurders zonder rijbewijs en had 1 auto geen verzekering. Een andere automobilist kon de boete voor dronken rijden van €1.260 niet meteen betalen en kreeg daarom bijkomende gevolgen.

 

Welke gevolgen kregen de bestuurders die zich niet aan de regels hielden?

De gevolgen van dronken rijden zijn door de bijkomende alcoholcontroles tijdens de feestperiode stukken moeilijker te vermijden. Van de 29 dronken bestuurders in Antwerpen verloren er 10 meteen hun rijbewijs. De man die zijn boete niet kon betalen, mocht ter plaatse zijn wagen afgeven. Voor rijden zonder verzekering gaan de straffen van boetes tot gevangenisstraf. De Mechelaar met 3,7 promille werd ongeduldig tijdens het wachten op een familielid dat hem kwam halen en reed weg. Hij kreeg niet 1, maar 2 boetes voor dronken rijden, een pv voor rijden met ingetrokken rijbewijs en verloor de wagen voor 15 dagen.

 

Wat als ik een glaasje te veel dronk tijdens de feestdagen? Welke andere regelingen kan ik treffen? Vraag raad aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 45 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!