Welke nieuwe regel helpt beginnende chauffeurs verkeersboetes te vermijden?

Welke nieuwe regels gelden er voor beginnende bestuurders vanaf 1 juli? Hoe moeten die regels verkeersboetes en ongevallen voorkomen? Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts had al lang plannen voor

 

Nieuwe bestuurders die vanaf 1 juli hun rijbewijs halen, doen er goed aan te denken aan de nieuwe regels. Concreet wil dat zeggen dat student-chauffeurs die hun voorlopig rijbewijs haalden in oktober, ook aan de regel moeten voldoen. Welke nieuwe regel is dat? Wat zijn de gevolgen ervan?

 

Welke nieuwe regel start vanaf 1 juni?

Hoewel Vlaams minister van Mobiliteit dit plan al formuleerde in 2015, komt de aanpassingen vanaf 1 juli 2018. Bestuurders die vanaf dan hun rijbewijs halen, zullen verplicht zijn na 6 maanden een bijscholing te volgen. Dat terugkommoment zal waarschijnlijk ongeveer 4 uur duren, en onder andere bestaan uit groepsgesprekken en hindernissenparcours. Voorlopig is het plan voor de verplichte bijscholing €100 aan te rekenen, maar daartegen is al veel protest. Onder andere kwetsbare jeugd zou in de problemen komen met zo’n hoog bedrag.

Verplicht is de terugkomdag wel degelijk, met een boete van €4000 voor afwezigen. De dag is echter wel helemaal bedoeld voor bijscholing, en niet gewoon een nieuwe test. Er kunnen dus geen rijbewijzen worden ingetrokken.

 

Hoe moet die regel verkeersboetes en ongevallen tegengaan?

In België zijn jongere bestuurders buitenproportioneel betrokken bij verkeersongevallen. Het is ook de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Daar wil minister Weyts een stokje voorsteken. Onderzoek toont namelijk aan dat jonge bestuurders al te snel veel zelfvertrouwen hebben in hun rijkunsten en zo risico’s in het verkeer niet goed kunnen inschatten. In het beste geval leidt dat tot verkeersboetes, in het slechtste tot dodelijke ongevallen. De terugkomdag is bedoeld om de individuele werkpunten en veelgemaakte fouten bij beginnende chauffeurs aan te pakken.

De hindernissenparcours zullen bovendien ook dienen om aan te tonen hoe gevaarlijk rijden met afleiding zoals de gsm is.

 

Welke andere aanpassingen gebeurden er aan het rijbewijs halen?

De terugkomdag is deel van een reeks aanpassingen die minister Weyts doorvoerde voor meer verkeersveiligheid. Terugdringen van verkeersboetes is mooi meegenomen, maar hem gaat het vooral om het drastisch verminderen van verkeersongevallen. Beginnende chauffeurs moeten nu bijvoorbeeld niet 3 maanden, maar 9 maanden rijden met een voorlopig rijbewijs voor ze hun examen mogen afleggen. Niet enkel voor de bestuurders zelf kwamen er maatregelen, ook ouders die optreden als hun begeleider krijgen meer ondersteuning. Zo worden verkeersboetes en ongevallen stukken gemakkelijker te voorkomen.

 

Welke stappen onderneem ik als ouder om mijn kind te begeleiden? Hoe kan ik als beginnende bestuurder verkeersboetes en ongevallen vermijden? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 44 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!