Welke kledij is verplicht voor motorrijders?

Wist je dat je als motorrijder 57 keer meer risico loopt dan een automobilist om zwaargewond te raken bij een ongeval? Vorig jaar waren er maar liefst 1518 motorrijders betrokken bij letselongevallen. Hierbij lieten er 36 ter plaatse het leven. De politie heeft dan ook een gegronde reden om een verkeersboete te geven aan wie niet in regel is met de verplichte beschermende kledij.

Wat zegt de wet over beschermende kledij?

Natuurlijk moet je op de motor extra uit je doppen kijken. Op 2 wielen ben je behendiger dan op 4, maar je loopt ook meer risico’s. Er werden in de wet dan ook enkele verkeersregels opgenomen die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. Zo ook wat betreft de verplichte beschermende kledij. Al valt die wettekst vrij soepel te interpreteren.

Over de helm, handschoenen en beschermende schoenen of laarzen tot boven de enkels valt niet te discussiëren. Maar als je de tekst letterlijk neemt, heb je daarnaast voldoende aan een lange broek en T-shirt met lange mouwen of een jas.

Welke verkeersboete werd hieraan gekoppeld?

Ben je niet in regel met de vestimentaire voorschriften dan riskeer je een verkeersboete van €55. Als je besloot niet te investeren in een broek en jas met protectoren kan je daar dus geen verkeersboete voor krijgen als motorrijder. Maar als je zo bij een ongeval betrokken raakt, zal de verzekering je niet zomaar dekken.


Dit geldt trouwens niet uitsluitend voor zwaardere motoren waarvoor je een motorrijbewijs nodig hebt. Ook op een scooter van 125 cc ben je verplicht beschermende kledij te dragen.

Hoe trek je je investering terug?

Ok, voor beschermende kledij betaal je beduidend meer dan voor de verkeersboete. Maar wist je dat je dit kan inbrengen in je belastingen? Inderdaad: de fiscus kent enkele fiscale voordelen toe aan motorrijders. Kosten die je maakt voor het gebruik van een motorfiets voor woon-werkverkeer zijn voor 100% aftrekbaar.

Uiteraard moet je aan enkele voor waarden voldoen. Meer informatie hierover vind je hier op de website van de overheid.

Beging je een overtreding met je motor? Hoewel je als motard makkelijk aan een flitsboete ontkomt, riskeer je natuurlijk ook andere verkeersboetes. Bereken ze hieronder met onze handige boetecalculator of neem onmiddellijk contact op met de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 55 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!