Welke flitsboetes kan ik krijgen doorheen Europa?

Welke flitsboetes kan ik in andere Europese landen krijgen? Waarop moet ik zeker letten? De nieuwe snelheidslimieten op de Franse wegen kunnen voor veel verwarring zorgen. Daarom zet Boetecalculator d

 

Vanaf 1 juli mag je in Frankrijk wat minder hard op het gaspedaal duwen, net op tijd voor de vakantie. Om zeker te zijn dat je geen hoge flitsboetes overhoudt aan je zomervakantie, of in eigen land, kan je hier alvast lezen waarop je moet letten wanneer je door Europa trekt.

 

Welke snelheidsregels veranderen er in Frankrijk?

Om het hoge aantal ongevallen en verkeersslachtoffers op de routes nationales en routes départementales terug te dringen, kiest Frankrijk ervoor vanaf 1 juli 2018 de maximumsnelheid terug te brengen van 90km/u naar 80km/u. Wanneer je op vakantie vertrekt, is het dus op alle gewestwegen opletten geblazen voor buitenlandse flitsboetes.

Ook in Nederland mag je buiten de bebouwde kom maar 80km/u rijden, maar daar wordt het op veel plaatsen met signalisatie nog teruggedrongen tot 60km/u.

 

Hoe vermijd ik flitsboetes in andere Europese landen?

De meeste Europese landen kiezen voor 50km/u in de bebouwde kom. Let op in het V.K., waar mijl per uur in de praktijk neerkomt op 48km/u. In Duitsland mag je wat harder op het gaspedaal staan met 100km/u op autowegen en geen limiet op de snelweg. Luxemburg kiest voor 90km/u buiten de bebouwde kom, 130km/u op een droge snelweg en 110 bij regen. In Spanje mag je zonder pechstrook 90km/u, met pechstrook 100. Op de autoweg en autosnelweg hou je je daar aan 120km/u om flitsboetes te vermijden.

De meeste landen zweven rond dezelfde snelheidsbeperkingen. Let vooral heel goed op de plaatselijke signalisatie en hou rekening met de snelheid aangegeven op dynamische borden om de flitsboetes voor te blijven.

 

Waarop let ik in het bijzonder in België?

Buiten de bebouwde kom, waar er ook bij ons altijd 50km/u geldt, verschilt de Belgische maximumsnelheid per gewest. In Vlaanderen veranderde die snelheid vorig jaar nog tot 70km/u tenzij anders aangeduid, in Wallonië is dat nog 90km/u. Wegen met twee rijstroken en een middenberm en autosnelwegen zijn nationaal 120km/u. Als het van minister van Mobiliteit Bellot afhangt, installeren we binnenkort op alle snelwegen dynamische borden met een maximumsnelheid van 130km/u. Dat ziet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dan weer niet zitten. Die vindt de maximumsnelheid nu al ruim voldoende, zeker met onze soepele flitsmarges.

 

Wat als ik een flitsboete kreeg in het buitenland? Hoe kan ik een boete aanvechten? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6774 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!