Welke boetes kan mijn kind krijgen op weg naar school?

Als kinderen op de leeftijd zijn gekomen dat ze zelf naar school fietsen, komen daar ook dezelfde verantwoordelijkheden bij die voor ons voor volwassenen gelden. Ze dienen de verkeersregels te respecteren en in het bezit te zijn van een fiets die reglementair in orde is. Dit is trouwens ook het geval wanneer je de kinderen met de fietskar naar school brengt. Bovendien zijn er speciale regels van toepassing op het rijden met de kar zelf.

Ben je niet volledig op de hoogte van de geldende verkeersregels voor fietsers? Je kan ze downloaden op de website van de fietsersbond.

Wat zijn de boetes voor fietsers?

Wanneer je als fietser beboet wordt, dan kan dit om verschillende redenen zijn. Grofweg worden fietsboetes ingedeeld in drie categorieën:

  • Eisen aan de bestuurder

  • Eisen aan het voertuig

  • Inbreuken op de verkeersregels

Het komt erop neer dat je je als bestuurder verantwoordelijk moet gedragen in het verkeer en bijvoorbeeld niet dronken gaat rijden, dat je fiets reglementair in orde moet zijn en dat je je houdt aan de geldende regels. Voor een kind dat net leert om zich zelfstandig in het verkeer te bewegen, kan dit echt een uitdaging zijn.

Hoe zit het met minderjarigen?

Aangezien je kinderen op een gegeven moment ook alleen de weg op gaan, kunnen ook zij een boete krijgen. Bij kinderen jonger dan 16 kan er niet worden overgegaan tot een onmiddellijke inning. Wel zal een jongeren-PV worden opgesteld en je kind zal via jou uitgenodigd worden om deel te nemen aan een verkeersvormingsklas. Indien je kind niet komt opdagen wordt het dossier overgemaakt aan het parket.

Is je kind tussen 16 en 18 dan kan er wel overgegaan worden tot een onmiddellijke inning. Er kan een gewoon PV worden opgesteld of een jongeren-PV. In dat geval dient je kind ook weer deel te nemen aan een verkeersvormingsklas. Indien je kind dit niet doet volgen er boetes.

Wat is het kostenplaatje?

Er zijn heel wat overtredingen waarvoor een fietser boetes kan krijgen. Vaak gaat het over dingen waar je in eerste instantie misschien niet meteen aan denkt. We geven een aantal voorbeelden met het bijhorende kostenplaatje.

  • De fiets niet sluiten: 30 euro

  • De fiets fout stallen: 90 euro

  • Niet rechts rijden: 90 euro

  • Rechts inhalen: 60 euro

  • Rijden onder invloed: 100 euro

  • Richting niet aangeven: 20 euro

  • Niet stapvoets fietsen op een woonerf: 35 euro

Breng je de kinderen zelf nog naar school? Doe dit dan reglementair. Ook in de wagen moet je kind op de juiste manier vervoerd te worden. Er zijn verschillende regels die bepalen waar en hoe je kind mag meereizen. Maak je gebruik van een kinderzitje? Zorg er dan voor dat je kinderveiligheidssysteem aan de norm voldoet.

Heb je nog andere vragen omtrent de geldende wetgeving? Of beging je een verkeersovertreding? Bereken eventuele boetes met deze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 51 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!