Welk misdrijf beging deze chauffeur tijdens een SLim-controle?

Wat gebeurde er in Genk tijdens een gewone alcoholcontrole? Wat zijn SLim-acties? Welk misdrijf beging de man? Boetecalculator vertelt.

 

In Genk nam een dronken man een wel heel onverwachte route om een boete bij de alcoholcontrole te vermijden. Hij reed gewoon in op de controle en probeerde vluchtmisdrijf te plegen. Wat zijn SLim-controles? Hoe verging het de dronken chauffeur?

 

Wat zijn SLim-controles?

De SLim-controles zijn een regionaal initiatief, de naam staat voor ‘Safe Limburg’. De actie heeft als doel de feestdagen veilig te houden voor iedereen. De nadruk ligt op rijden onder invloed van alchol, rijden onder invloed van drugs en onaangepaste snelheid. Daarvoor werden er bijkomende politiecontroles georganiseerd. SLim voerde ook uitgebreid campagne met grondige bewustmaking als doel.

De controleposten kijken ook standaardzaken zoals autopapieren en reglementaire lichten na.

 

Wat gebeurde er tijdens de SLim-controle in Genk?

De bestuurder in kwestie ging vorige week niet akkoord met het opzet van de politie. In plaats van een boete voor dronken rijden te betalen, besliste hij een ontsnappingspoging te wagen. Die liep niet helemaal zoals hij had gepland. Rond 22u duwde hij op het gaspedaal en reed hij in op de controlepost. De agenten sprongen maar nipt weg, maar een van hen geraakte lichtgewond. Een andere schoot de banden van de wagen lek, maar dat haalde niet veel uit. De man reed gewon weg. Ongeveer een kilometer verder werd de wagen dan toch klemgereden, met zware schade aan alle voertuigen tot gevolg.

Ook toen gaf hij het niet op. De man moest met geweld uit zijn auto gehaald worden. Zowel een inspecteur als hijzelf geraakten daarbij lichtgewond.

 

Welke straf hangt de man boven het hoofd?

Waar een gemiddelde boete voor alcoholcontrole wordt gezien als een overtreding, tellen de acties van de Limburgse man als zwaarder misdrijf. Hij beging namelijk niet enkel talloze inbreuken op het verkeersreglement, overtredingen die tellen als licht misdrijf, hij maakte zich ook schuldig als zwaardere misdrijven zoals slagen en verwondingen. Door die stap omhoog zal zijn zaak voor de correctionele rechtbank komen, niet de politierechtbank. De straffen voor misdrijven zijn uiteenlopend. Het is namelijk een overkoepelende term in de Belgische wetgeving.

 

Een misdrijf kan worden ondergebracht in overtreding, wanbedrijf of misdaad. Wanneer wordt een overtreding een misdrijf? Welke boetes kan ik krijgen bij een overtreding? Vraag raad aan de verkeersspecialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6708 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!