Wat gebeurt er wanneer ik met slechte verlichting rij?

Wat gebeurt er als mijn auto of fiets slecht verlicht is? Is de foute verlichting ook een verkeersovertreding? Ontdek het nu met Boetecalculator.

 

Met korte dagen, lange nachten en veel duisternis wordt het verkeer een pak gevaarlijker voor iedereen. Bepaalde wegen worden niet verlicht voor besparingen, andere plekken hebben gewoon weinig zichtbaarheid. Goede verlichting is dus zowel met de auto als op de fiets onmisbaar. Welke boetes kan ik krijgen voor een slecht verlichte fiets of auto? Dat ontdek je bij Boetecalculator.

 

Waarom zijn duidelijke lichten zo belangrijk in het verkeer?

Wat als mijn fiets niet voldoende is uitgerust? Allereerst is het belangrijk te weten aan welke eisen je fiets moet voldoen. Enkel verlichting is namelijk niet genoeg. Verlichting en reflectoren zijn een basis om mee te starten. Ze zijn niet nodig bij daglicht, maar wel vanaf verminderde zichtbaarheid. Je hebt ze dus beter altijd in de aanslag. Goede verlichting vermindert de kans op een ongeluk met de fiets namelijk met 17%.

Bij auto’s wordt in het grootste deel van Europa aangeraden altijd de dimlichten te gebruiken, zelfs tijdens daglicht. In sommige landen zoals Bulgarije, Finland en Montenegro zijn die altijd verplicht. Dat komt omdat ze niet enkel nuttig zijn om je weg te verlichten, maar vooral om je zichtbaar te maken voor ander wegverkeer.

 

Welke verkeersboetes en straffen kan ik krijgen voor slechte verlichting?

Zowel bij fietsers als automobilisten is incorrecte verlichting een verkeersovertreding. Geen lichten, maar ook onterecht gebruik van felle lichten zoals grootlicht en mistlicht bij de auto of te felle fietslichten tellen als verkeersovertreding. Voor fietsen zonder fietslichten bedraagt de onmiddellijke inning €58, de standaardboete voor een verkeersovertreding in de eerste graad. Bij de auto ligt die boete een pak hoger met bedragen tussen €90 en €140. De politie geeft je wel eerst ter plaatse de kans je lamp te vervangen.

Bij de fiets zijn lichten niet-reglementair wanneer de reflectoren en lichten niet de juiste kleur hebben, te fel zijn of bijvoorbeeld door vuil niet op voldoende afstand zichtbaar zijn. Bovendien moet je daarbij ook kijken naar het type van je fiets, verschillende types hebben namelijk verschillende vereisten. Bij de auto is elke vorm van sierverlichting een verkeersovertreding die een boete van €140 kan opleveren op de openbare weg.

 

Wanneer gebeuren ongevallen door verlichting het vaakst?

Het klinkt waarschijnlijk heel logisch: de meeste ongevallen door incorrecte verlichting gebeuren in het donker. Dat is vooral opvallend in de piekmaand november, waarin de korte dagen en lange nachten een pak ongevallen zien. In de volledige winterperiode zijn fietsers tot drie keer vaker betrokken bij ongelukken dan anders. Niet enkel de duisternis, maar ook slechtere weersomstandigheden zijn tijdens deze periode belangrijke factoren.

 

Kortom: goed verlichten in het donker én bij slecht weer zijn cruciaal voor veilig verkeer. Wat als ik met mijn lichten toch een verkeersovertreding beging? Welke boete kan ik krijgen voor de juiste verlichting op de foute fiets? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6705 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!