Wat doe ik bij slippen?

Wat als ik slipte in de sneeuw? Wat met de schade aan mijn auto? Kan ik gedagvaard worden voor schade aan derden? Ontdek het met Boetecalculator.

 

Wat een magisch uitzicht: je doet ’s ochtends de gordijnen open en alles is bedekt in een adembenemand sneeuwtapijt. Heel mooi op tijd voor de feestdagen, je begint spontaan White Christmas te neuriën. Tot je beseft dat je doorheen datzelfde tapijt naar het werk moet ploeteren. Wat als ik slip? Hoe kan ik slippen voorkomen? En kan ik daar verkeersboetes voor krijgen? Ontdek het met Boetecalculator.

 

Welke verkeersboetes kan ik krijgen door te slippen?

Elke beweging die je maakt in glad weer kan foutlopen. Daardoor komt de fout van slippen bij de automobilist te liggen. Die worden namelijk geacht hun rijgedrag aan te passen en zich zo een veilige weg door sneeuw en ijs te banen. In het slechtste geval kan je dus verkeersboetes krijgen wanneer je uitglijdt over gladde wegen en schade berokkent aan anderen of een onveilige verkeerssituatie creëert.

Welke verkeersboetes kan ik dan krijgen? Dat hangt ervan af. Wanneer je te snel rijdt en daardoor niet op tijd kan stoppen, kan dat een snelheidsboete of boete voor te hard remmen zijn. Wat als ik niet op tijd kan afremmen voor een verkeerslicht? Dan krijg je een boete voor door rood licht rijden. De verkeersboetes hangen helemaal af van de aard van het ongeval.  

 

Wat kan ik doen om slippen tegen te gaan?

Er zijn verschillende manieren waarop je je rijgedrag kan aanpassen en boetes of ongelukken kan tegengaan. Allereerst is het heel belangrijk je snelheid aan te passen. Vooral bochten of andere manoeuvres voer je best niet te snel uit. Vertragen doe je op je motor om zo rustig tot stilstand te komen. Wat als ik toch moet remmen? Dan doe je dat met een pompende beweging.

Ook aan je auto zelf kan je aanpassingen maken om zo veilig mogelijk de winterprik door te komen. Bij nieuwere auto’s zitten ABS-systemen ingebouwd om stabieler te remmen. Daarnaast kan je ook investeren in winterbanden voor extra grip op de gladde baan.

 

Wat moet ik doen als ik toch begin te glijden?

Wat als ik toch begin te slippen? Ook dan kan je bepaalde handelingen uitvoeren om zo veilig mogelijk terug een stabiele koers aan te nemen. Je stuurt best tegen de richting in en houdt je ogen op de plek waar je heen wilt. Niet kijken naar mogelijke obstakels, wel naar een droog of veilig stuk grond. Zet ook je versnelling in neutraal om je wielen te blokkeren en zo sneller uit de slipbeweging te geraken.

Wat als ik toch een ongeluk heb? Dan kan je best foto’s nemen en de politie bellen. Zelfs al ben je bij slippen automatisch in de fout, toch kan je verkeersboetes vermijden door de politie te tonen dat je weinig kon doen aan het voorval.

 

Wat als ik toch zo’n verkeersboete kreeg en die wil aanvechten? Hoe kan ik nog meer doen om veilig te rijden op gladde wegen? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator of bereken hier je boete.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 795 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!