Was de laatste flitsmarathon een succes?

Hoeveel bestuurders werden tijdens de 9de flitsmarathon geflitst? Waar begaan we het vaakst een snelheidsovertreding? Boetecalculator geeft de Belgische resultaten van de Europese flitsmarathon en dui

Vorige week postten we een bericht om de flitsmarathon van woensdag 18 tot donderdag 19 april en de bijhorende boetes aan te kondigen. Ondertussen zijn de resultaten gekend. En hoewel niet iedereen zich inhield, zijn de resultaten beter dan bij de vorige editie in oktober 2017. Is er dan toch een mentaliteitsverandering wat betreft de snelheidsovertreding?

 

Hoeveel bestuurders begingen een snelheidsovertreding?

Gedurende 24 uur voerden de lokale en federale politie 1 390 425 snelheidscontroles uit. 35 158 begingen een snelheidsovertreding, oftewel 2,5% van de gecontroleerde voertuigen. Er werden in totaal 91 rijbewijzen ingetrokken. Dat zijn er 16 minder dan bij de vorige editie en de politie is dan ook vrij positief over de resultaten.

"Er valt ongetwijfeld nog een lange weg af te leggen om hardleerse snelheidsduivels meer verantwoordelijkheid bij te brengen, maar over de laatste resultaten mogen we toch enigszins optimistisch zijn.", aldus de politie.

 

Waar gaan we het vaakst in de fout?

Meerdere politiezones menen het vaakst een snelheidsovertreding vast te stellen in de bebouwde kom. Volgens verkeersexpert Johan de Mol van de Universiteit Gent is hier een logische verklaring voor: “Zolang we marges op de toegestane snelheid toelaten, zullen bestuurders zich er niet aan houden.

Volgens hem heeft de Vlaming die marge ingebouwd in zijn rijgedrag. Collega verkeersexpert Willy Miermans van UHasselt deelt die mening en wijst er ons tevens op dat er traditioneel ook minder geflitst wordt in de bebouwde kom dan op snel- en gewestwegen.

 

Hoe denkt de Vlaming over snelheidscontroles?

Uit een enquête die Ipsos uitvoerde in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat 48% van de Vlamingen vindt dat er genoeg gecontroleerd wordt. Een minderheid van 41% vindt dat er meer controle mag zijn. In de aanloop naar de flitsmarathon organiseerde de VSV dan ook een eigen flitsactie in het kader van de BELOOFD!-campagne. Hiervoor werd een verplaatsbare flitscamera met printer ingezet.

Wie voor de flitspaal ging staan en beloofde om nooit nog een snelheidsovertreding te begaan, werd voor de laatste keer ‘geflitst’. Je kreeg dan je persoonlijke BELOOFD!-fotokaart mee naar huis ter sensibilisering.

 

De snelheidsovertreding kost in Vlaanderen jaarlijks meer dan 80 mensen het leven. Ging je zelf in de fout? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag rechtstreeks aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 3808 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!