Waarvoor staat de Wodca-controle?

Wat is een Wodca-controle door de politie? Je leest het hier.

 

De politie van Antwerpen startte het nieuwe jaar meteen goed. In het eerste weekend van 2018 stopten ze tussen 18.00u en 23.30u 1517 chauffeurs voor een alcoholcontrole. 32 bestuurders hadden te veel op, wat neerkomt op zo’n 2%. Maar wat is zo’n Wodca-controle nu eigenlijk? Waar kan ik zo’n controle tegenkomen? Wat gebeurt er in 2018 met de boete voor dronken rijden?

 

Wat betekent Wodca?

De afkorting Wodca staat voor WeekendOngevallen Door Controles Aanpakken. Het is er de actie dus specifiek om te doen weekendongevallen door dronken rijden de kop in te drukken. Wodca zag het levenslicht in 2000 en wordt georganiseerd in Antwerpen. Net zoals bij alcoholcontroles worden bij Wodca-controles ook andere straffen uitgedeeld. In het eerste weekend van 2018 legde 2 bestuurders een positieve speekseltest af en takelde de politie ook een niet-verzekerde auto weg.

 

Wat zijn de cijfers op de Belgische wegen?

De Belgische verkeerscijfers op vlak van dronken rijden zijn dringend toe aan verbetering. Na Frankrijk is België het tweede slechtste land van Europa. Vooral de Belgische mentaliteit zou daar een grote rol spelen. Het zijn namelijk niet onze bedoelingen die torenhoge cijfers voor dronken rijden veroorzaken, wel onze nonchalante houding tegenover een glaasje te veel.

Hoewel alcohol in heel Europa de belangrijkste oorzaak is van dodelijke verkeersongevallen, scoort België dus ver onder de meeste andere landen.

 

Welke nieuwe straffen brengt 2018 voor dronken rijden?

Om de Belgische cijfers op te krikken mag de bestuurder met een glaasje op een veel fiksere straf verwachten in de loop van 2018. De goedkeuring van een nieuwe wet trekt namelijk niet enkel de boete voor dronken rijden flink omhoog, ook het alcoholslot zal veel meer worden geïntegreerd als alternatief voor het intrekken van het rijbewijs. Je voorziet dus maar beter een BOB-chauffeur.

 

Wat als ik toch met een glaasje te veel op reed? Welke boete kan ik verwachten als ik alarm blaas? Vraag raad aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6397 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!