Waarom krijgen motorrijders minder flitsboetes?

Enkele maanden geleden wist een sterk verhaal vanuit Frankrijk zich aan een hoge snelheid een weg te banen naar de Belgische krantenkoppen. Het verhaal ging over een motorrijder die pas na 156 snelheidsovertredingen kon gesnapt worden. De snelheidsduivel kon de flitsboetes lang ontlopen, maar krijgt nu dus alsnog de rekening gepresenteerd.

Waarom kon de motorrijder niet worden geïdentificeerd?

In het centrum van het Noord-Franse Annezin werd een jaar lang steeds dezelfde motorrijder geflitst. Op de baan geldt een snelheidslimiet van 90 km/uur, maar dat nam de motard niet zo nauw. Er bestaan dan wel specifieke verkeersregels voor motorrijders en voor motorrijders in groep, maar de snelheidslimiet geldt voor iedereen! Zijn recordsnelheid bedroeg maar liefst 240 km/uur. Toch kon hij niet worden beboet voor zijn snelheidsovertredingen.

Reden hiervoor is dat de camera’s uitsluitend langs voor flitsen en een motorfiets enkel achteraan een nummerplaat heeft. Zo ontsnapt ook 90% van de motorrijders in België aan flitsboetes bij trajectcontroles.

Hoe hoog kunnen flitsboetes in België oplopen?

De Franse vijftiger mag uitgaan van flitsboetes tussen de €50 en €100 per overtreding. Dat brengt zijn totale boetebedrag op zo’n €15 000. Op onze Belgische wegen bedraagt de minimumboete voor overdreven snelheid €53. En die tarieven lopen snel op. Zeker in de bebouwde kom, een zone 30 of een schoolomgeving. Vanaf een snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/uur komt er per bijkomende km/uur €11 bij de minimumboete.

Buiten de bebouwde kom betaal je bij een snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/uur €6 per bijkomende km/uur extra. Vanaf een bepaalde snelheidsoverschrijding kan ook je rijbewijs ingetrokken worden.

Waar kan je je als snelheidsduivel uitleven?

Volle gas vooruit met je stalen ros zonder flitsboetes te riskeren? Dan moet je op het circuit gaan rijden. Wist je trouwens dat je daarvoor zelfs geen rijbewijs, inschrijvingsbewijs of verzekering nodig hebt? Je moet enkel rekening houden met de verplichte beschermende motorkledij.

Om op het circuit te rijden ben je bij voorkeur gekleed in een ééndelig lederen pak. Maar voor de beginnersgroep volstaat ook een tweedelig pak in codura of gore-tex.

Welke verkeersboetes riskeren motorrijders? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of neem onmiddellijk contact op met de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6781 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!