Waarom kreeg tiener levenslang rijverbod?

Welke straffen kreeg hij eerder al? Mag hij ooit nog rijden? Boetecalculator legt uit hoe je rijbewijs terug te krijgen na levenslang rijverbod.
  • Waarom werd de tiener gedagvaard?

  • Welke straffen kreeg hij al opgelegd?

  • Hoe je rijbewijs terugkrijgen na levenslang rijverbod?

 

Wanneer krijg je een levenslang rijverbod? Wat kan je doen tegen een levenslang rijverbod? Vragen die de 19-jarige M.V. zich dinsdag mocht stellen. De tiener uit Bredene kreeg deze sanctie opgelegd door de politierechter nadat hij de voorbij 2 jaar al veroordeeld werd tot een werkstraf, gevangenisstraf, geldboete en een tijdelijk rijverbod.

 

 

Waarom werd de tiener gedagvaard?

De 19-jarige jongeman werd in het verleden al meermaals veroordeeld omdat hij met een opgefokte bromfiets rondreed. In oktober vorig jaar werd hij opnieuw door de politie betrapt met een opgefokte brommer. Tevens zonder geldig rijbewijs, zonder verzekering en onder invloed van cannabis. Allemaal feiten die sinds kort strenger worden aangepakt.

 

Op 12 april van dit jaar werd de hardleerse tiener opnieuw door de politie gevat. Voor de zoveelste keer met een opgefokte, onverzekerde bromfiets en onder invloed. Naar eigen zeggen had hij die dag 4 joints gerookt.

 

 

Welke straffen kreeg hij?

De werkstraf, de celstraf, het tijdelijk rijverbod en de geldboetes die hem de voorbije 2 jaar al werden opgelegd, hadden hun doel gemist. De tiener bleef hardnekkig dezelfde overtredingen begaan. Daarom veroordeelde de politierechter hem deze week tot 1 maand cel, een geldboete van €5200 en een levenslang rijverbod.

 

 “Ondertussen is zijn brommer verkocht en is mijn cliënt van plan zich te laten begeleiden voor zijn druggebruik”, probeerde zijn advocaat nog een milde straf te bekopen. Maar daar kon de politierechter niet op ingaan.

 

 

Hoe je rijbewijs terugkrijgen na levenslang rijverbod?

Kan M.V. alsnog zijn recht tot sturen terugkrijgen? Ja! Iedereen die zijn rijbewijs levenslang kwijt is, kan na 2 jaar aan de rechtbank vragen het rijverbod op te heffen. Hier gaan wel een of meerdere medische en psychologische proeven aan vooraf die aantonen dat je zowel lichamelijk als geestelijk geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer.

 

Het verzoek moet ingediend worden met een aan het openbaar ministerie gericht verzoekschrift voor het gerecht dat het levenslang rijverbod uitsprak. Als je verzoek wordt afgewezen, dien je 6 maanden te wachten alvorens een nieuw verzoek in te dienen.

 

 

Heb je zelf een overtreding begaan? Stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten van Boetecalculator of bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator. 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 36 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!