Waar reed driekwart van de automobilisten toch snel genoeg voor fikse flitsboetes?

Waar kreeg maar liefst driekwart van de weggebruikers flitsboetes in de bus? Hoe werden ze geflitst? De enorme nadruk op verkeersveiligheid met fikse flitsboetes is al jaren prominent aanwezig op de B

 

Dat veel automobilisten het niet altijd nauw nemen met de snelheidsregels, wist je al. Bovendien is het gemakkelijk door afleiding achter het stuur plots te merken dat je iets te hard op het gaspedaal duwde. Het komt echter maar zelden voor dat bijna iedereen de snelheidslimieten met de voeten treedt. Toch werd driekwart van deze gecontroleerde chauffeurs geflitst. Wat gebeurde er? Hoe kan het aangepakt worden?

 

Waar werd de vaststelling gedaan?

De flitsboetes in kwestie werden onlangs uitgedeeld in Izegem door de plaatselijke politie. Een van de wegen waar het toestel werd opgesteld, loopt voorbij een school waar tijdens de start en het einde van de schooldag variabele verkeersborden een zone 30 aanduiden. Van de 217 gecontroleerde chauffeurs reden er maar liefst 154 te snel, met flitsboetes tot gevolg. Opvallend genoeg werden niet enkel automobilisten geflitst, ook enkele bromfietsers mogen flitsboetes verwachten.

 

Hoe konden zoveel mensen geflitst worden?

Flitsers op het gecontroleerde traject gaven vroeger heel andere resultaten. Dat zou te maken hebben met het gebruik van een nieuwe generatie flitscamera’s die pas sinds eind 2017 in gebruik zijn. De toestellen hoeven niet meer vast te hangen aan wagens en kunnen daardoor veel discreter worden opgesteld. Bovendien flitsen ze met infrarood, wat niet te zien is. Daardoor kan ook de flits bestuurders niet op de hoogte stellen van de controle. Bijgevolg bleven de chauffeurs hun normale rijgedrag aanhouden, en werden ze een voor een geflitst.

De nieuwe flitser is niet enkel discreet en onzichtbaar, maar kan ook de rijgedrag over 6 verschillende rijstroken vastleggen. Ontsnappen aan de flitsboetes wordt dus moeilijk.

 

Wat kan er gedaan worden aan overdreven snelheid?

Zelfs met de variabele verkeersborden blijven automobilisten dus te snel rijden. Comissaris Carl Vycke van de plaatselijke politiezone zegt de nieuwe superflitser te willen inzetten om te blijven verbaliseren. Daarbij wordt hij binnenkort geholpen door de verstrengende straffen bij verkeersovertredingen. De nadruk wordt in het verkeer niet enkel gelegd op overdreven snelheid, ook ander onaangepast rijgedrag zoals te traag rijden wordt bestraft om de wegen voor iedereen veilig te houden.

 

Wat als ik werd geflitst aan te hoge snelheid? Hoe weet ik dat ik flitsboetes mag verwachten? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6186 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!