Vierde editie ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’

Het voorbije weekend werd in ons land voor de vierde keer ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ georganiseerd. Maar liefst 41 605 personen werden gecontroleerd.
  • Politie kondigde blaasmarathon bewust aan om mensen alternatieven te leren gebruiken.

  • Dit weekend werden maar liefst 41 605 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed.

  • Het percentage betrapte chauffeurs daalde van 3,09% vorig jaar naar 2,77%.

 

Het voorbije weekend werd in ons land voor de vierde keer ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ georganiseerd. De federale wegpolitie werkte voor deze grootschalige BOB-campagne samen met een honderdtal lokale politiezones. Tot maandag 12 juni 6 uur controleerde de politie op zowel autosnelwegen als gewest- en gemeentewegen bestuurders op rijden onder invloed.

 

De politie kondigde de blaasmarathon doelbewust aan om iedereen te leren alternatieven, zoals het aanduiden van een BOB, te gebruiken. Vorig jaar werden in dit weekend immers 22 096 bestuurders gecontroleerd, van wie 3,09% bleek te rijden onder invloed. De ongevallenstatistieken bewijzen dat bepaalde bestuurders nog steeds veel te tolerant zijn tegenover rijden en drinken.

 

En dat was dit jaar niet anders, hoewel we toch kunnen spreken van een positieve evolutie. Tijdens de blaasmarathon werden maar liefst 41 605 personen gecontroleerd waarvan 2,77% werd betrapt op rijden onder invloed. “Deze daling bevestigt dat de preventie, de sensibilisatie en de handhaving samen een positieve impact hebben op het gedrag van de bestuurders”, aldus de politie.

 

Van 209 beschonken bestuurders werd onmiddellijk het rijbewijs ingetrokken. De politie nam tijdens de blaasmarathon ook drugstest af en betrapte meerdere chauffeurs op rijden onder invloed van cannabis. Onze wet voorziet een strikt verbod op het rijden onder invloed van drugs en bij een positieve speekseltest krijg je dan ook een rijverbod (https://www.boetecalculator.be/faq-305-mag-kiezen-wanneer-rijverbod-geldt) opgelegd. Wie herhaaldelijk op drugs betrapt wordt in het verkeer kan zelfs het recht om een wagen te besturen verliezen.

 

Zelf betrapt op rijden onder invloed? Bereken je boete met onze handige boetecalculator.

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 784 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!