Verkeersboete omwille van moederdagcadeau?

Waarom kan je voor een zelf geknutselde parkeerschijf een verkeersboete krijgen? Boetecalculator legt uit waaraan de parkeerschijf moet voldoen.

Zondag werden op heel wat plaatsen in België mama’s in de bloemetjes gezet. Traditiegetrouw verwennen kinderen van de lagere school ‘ma-de-liefste’ dan met een in de klas gemaakt knutselwerkje. Maar wist je dat als zoon- of dochterlief een handige parkeerschijf voor je maakt, je een verkeersboete riskeert? Het overkwam mama Evelien Vanheer.   

 

Welke verkeersboete kreeg mama Evelien?

In februari trok Evelien samen met haar moeder naar de kringwinkel in Heverlee. De dames hadden de geknutselde parkeerschijf netjes voor de ruit gelegd en stonden na 50 minuten al terug aan de auto. De verwondering was groot toen ze onder de ruitenwisser een verkeersboete van €27,50 aantroffen.

Evelien gebruikte de parkeerschijf al 3 jaar en was er nog nooit voor beboet. Uit navraag bij de Leuvense politie bleek echter dat de parkeerschijf niet voldoet aan bepaalde technische vereisten.  

 

Wat zijn de vereisten voor een geldige parkeerschijf?

Er is wettelijk bepaald dat een parkeerschijf blauw en wit moet zijn en 10 centimeter op 12,5 centimeter groot. De cijfers 1 tot en met 12 zijn 12 millimeter groot en de cijfers 13 tot en met 24 zijn 5 mm groot. Enkel de achterzijde, die dus nooit zichtbaar is bij correct gebruik, mag gepersonaliseerd worden.

Worden deze richtlijnen niet gerespecteerd, mag de politie je dus bestraffen met een verkeersboete.

 

Wat zijn slimme parkeerplaatsen?

Misschien wordt de parkeerschijf binnenkort wel helemaal overbodig. Eind april werden in het centrum van Brussel en Asse slimme parkeerplaatsen met sensoren die de aanwezigheid van de auto voelen, ingevoerd. Staat je auto er langer dan het toegestane gratis halfuur geparkeerd, stuurt het systeem een signaal door naar de parkeerwachters.

Je riskeert dan een verkeersboete van €25. Dit gebruiksvriendelijk parkeersysteem moet de bereikbaarheid van de buurtwinkels verhogen en werd eerder al ingevoerd in Kortrijk, Braine-L'Alleud, La Louvière, Antwerpen en Oostende.

 

Zelf ook een verkeersovertreding begaan? Bereken hieronder je verkeersboete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 59 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!