Veel snelheidsovertredingen, maar flitsvuilbak afgevoerd

Slachtoffer van zijn eigen succes. De flitsvuilbak die bedoeld was om snelheidsovertredingen te meten, is afgevoerd om gevaarlijke situaties te vermijden.
  • In de Vlaamse Ardennen staat de flitsvuilbak voorlopig even op stal.

  • Deze werd gebruikt om snelheidsovertredingen vast te stellen.

  • Een Facebookpagina verklikte de flitser, wat leidde tot gevaarlijke situaties.

In de politiezone Vlaamse Ardennen wordt niet langer gebruikgemaakt van de veelbesproken flitsvuilbak. Deze werd slachtoffer van zijn eigen succes. De voorbij weken was de flitscamera namelijk zo'n hype geworden, dat er gevaarlijke situaties ontstonden. Automobilisten stopten om er foto's van te maken en ze te posten op Facebook, waardoor de flitsvuilbak niet meer efficiënt kon worden ingezet om snelheidsovertredingen vast te stellen.

Facebookpagina ‘Flitsvuilbak Oudenaarde’

De flitsvuilbak was een gezamenlijk initiatief van de politiezones Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kluisbergen, Kruishoutem, Wortegem-Petegem en Zingem) en Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm. Deze werd in december in gebruik genomen om het aantal snelheidsovertredingen te doen dalen. Maar de flitser werd pas echt een hype nadat er 2 weken geleden een foto verscheen waaruit bleek dat de politie het toestel had verstopt in een onopvallende vuilniscontainer.

Doordat iemand de Facebookpagina ‘Flitsvuilbak Oudenaarde’ had aangemaakt, kon iedereen in no time weten waar deze flitscamera stond opgesteld. Automobilisten maakten er een sport van om op die pagina zo veel mogelijk foto's te delen om te signaleren waar de flitsvuilbak zich bevond. ‘Flitsvuilbak Oudenaarde’ had dan ook een hoop volgers. De commentaren op de pagina waren niet mals. Sommigen noemden de politie zakkenrollers en velen hoopten dat de flitsvuilbak zal worden meegenomen door de huisvuilophaaldienst.

Afgevoerd ondanks vele snelheidsovertredingen

De flitsvuilbak leidde tot gevaarlijke situaties. Zo gingen bestuurders plots op de rem gaan staan en parkeerden ze hun wagen om er een foto van te maken. Zo ontstonden verkeersonveilige situaties, en dat is net het omgekeerde van wat de politie met die flitscontroles voor ogen heeft. En daarom werd de flitsvuilbak voorlopig afgevoerd, en dit ondanks de vele snelheidsovertredingen. Het was zo'n hype geworden, dat hij beter even niet meer wordt gebruikt, aldus de politie. Het digitaal flitsen gaat intussen wel gewoon door, maar dan op de traditionele manier: op een driepikkel of in een wagen.

Boetes voor snelheidsovertredingen kunnen hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 50 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!