Sneller een verkeersovertreding door circulatieplan

Sinds het nieuwe Gentse circulatieplan begin deze maand in werking is getreden, begaan automobilisten gemakkelijker een verkeersovertreding.
  • Sinds de inwerkingtrede van het nieuwe circulatieplan begin deze maand begaan automobilisten gemakkelijker een verkeersovertreding.
  • De rijrichting veranderde in 77 straten, en meerdere 'knippen' verhinderen dat bestuurders van de ene naar de andere zone rijden.
  • Dit betekent meer openbare ruimte. Het autovrije gebied in de Gentse binnenstad is nu het grootste van het land.
  • Momenteel geldt er een gedoogperiode. Bij een eerste verkeersovertreding krijg je een waarschuwing, de tweede betekent een GAS-boete.

De Gentse lokale politie concludeert dat sinds het nieuwe circulatieplan, het belangrijkste onderdeel van het Gentse mobiliteitsplan, begin deze maand in werking is getreden, automobilisten gemakkelijker een verkeersovertreding begaan. Het circulatieplan verdeelt de binnenstad in 6 zones rond een centraal voetgangersgebied, en doorgaand verkeer moet via de stadsring (R40). In 77 straten wijzigde de rijrichting, en verschillende 'knippen' moeten verhinderen dat automobilisten van de ene naar de andere zone rijden.

Nieuw circulatieplan van start

Het nieuwe Gentse circulatieplan is nu al een paar weken van kracht. Bij de start werden er 1.500 nieuwe verkeersborden geplaatst, ter vervanging van de oude. Maar wat blijkt nu, de nieuwe verkeerssituatie wordt massaal genegeerd, aldus de Gentse lokale politie. Onder meer aan de Sint-Jacobskerk, waar het nu verboden is de Ottogracht in te rijden, houden automobilisten geen rekening met de nieuwe borden. En ook aan de Bargiebrug, tussen de Noordstraat en de Phoenixstraat, begaan bestuurders gemakkelijker een verkeersovertreding.

De ‘knippen’ worden aangeduid met rode verf op de rijweg, maar er werden ook bloembakken, bomen in grote potten en banken geplaatst. Het is de bedoeling dat deze plaatsten belevingsplekken worden. Daarbij mogen bussen, taxi's en vergunningshouders echter niet worden gehinderd. Er werd dus meer openbare ruimte gecreëerd. Het autovrije gebied in de binnenstad verdubbelt bijna in oppervlakte, en is nu het grootste van het land. De bestaande camera's met nummerplaatherkenning blijven zorgen voor de handhaving.

Verkeersovertreding gedoogd

Het kabinet van de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw heeft bij de start van het nieuwe circulatieplan een gedoogperiode ingevoerd, en dit aan de nieuwe verkeerssituaties, zoals de ‘knippen’ aan de Ottogracht, Bargiebrug en Verlorenkost. Rij je er één keer zonder een vergunning, dan krijg je een waarschuwingsbrief. Binnen de 4 werkdagen mag je deze waarschuwing in de bus verwachten. De tweede keer krijg je een GAS-boete van ongeveer 55 euro.

De boete voor een verkeersovertreding kan hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 56 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!