Snelheidsovertredingen te traag rijden?

Snelheidsovertredingen staan synoniem met te snel rijden. Maar wat zijn de regels rond te traag rijden? Dat leer je bij Boetecalculator.
  • Hoeveel snelheidsovertredingen voor te traag rijden zijn er jaarlijks?

  • Wat zijn de regels rond te traag rijden?

  • Wat kan eraan gedaan worden?

Op 27 oktober werd de Antwerpse Roy F. in de Antwerpse politierechtbank veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel, 1.800 euro boete en zes maanden rijverbod. Waarom die veroordeling? Hij reed op snelweg A12 in op een andere auto met dodelijk gevolg voor de bestuurder. Die reed 47 kilometer per uur, ver onder de toegelaten minimumsnelheid van 70 kilometer per uur.

 

Hoeveel snelheidsovertredingen voor te traag rijden zijn er jaarlijks?

Elk jaar schrijft de politie gemiddeld 650 boetes uit voor te traag rijden. Zo’n 150 daarvan gaan naar bestuurders die de minimumsnelheid op de autosnelweg niet respecteren. Dat is dan ook meteen de enige weg in België waar er een minimumsnelheid geldt. Rij je daar te traag? Dan kan je een boete krijgen van 58 euro. Opletten geblazen, dus.

 

Wat zijn de regels rond te traag rijden?

Te traag rijden kan vaak even gevaarlijk zijn als te snel rijden. Aangezien er enkel een minimumsnelheid bestaat op de autosnelweg worden die snelheidsovertredingen wel veel minder beboet dan te snel rijden. Snelheidsovertredingen voor te traag rijden worden namelijk veel minder gemakkelijk vastgelegd.

 

Bij afwezigheid van een minimumsnelheid kijkt de wetgever naar artikel 10.2 van de wegcode. Dat zegt dat geen enkele bestuurder de normale gang van andere bestuurders mag hinderen door abnormaal traag te rijden wanneer daar geen geldige reden toe is, of door plots te remmen wanneer dat niet om veiligheidsredenen vereist is.

 

Open VLD-kamerlid Sabien Lahaye-Battheu verduidelijkt: “Vaste verkeerscamera’s registreren geen abnormaal rijdende voertuigen. Dat is technisch en praktisch niet mogelijk, want anders zouden in een file alle voertuigen als overtreders worden gesignaleerd”.

 

Wat kan eraan gedaan worden?

Wanneer de politie te trage automobilisten tegenhoudt op de autosnelweg is dat om uiteenlopende redenen. Soms is het voertuig te zwaar geladen waardoor die de minimumsnelheid niet meer haalt. In dat geval adviseert de politie om de lading over meerdere ritten te verspreiden.

 

Vaak durft de automobilist ook niet sneller te rijden. In dat geval wordt er aangeraden de autosnelweg zo veel mogelijk te mijden. Uiteraard moet iedereen zich comfortabel voelen bij de snelheid die ze rijden. Dan moeten ze gewoon hun route daaraan aanpassen.

 

Kreeg jij ook te maken met te traag rijden op de autosnelweg? Durf je misschien zelf niet meer de maximumsnelheid te rijden? Vraag dan aan de specialisten van Boetecalculator wat je kan doen.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6463 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!