Rijden zonder keuring: dit zijn de gevolgen

In België heeft u een geldig autokeuringsbewijs nodig om met uw voertuig te mogen rijden. Dat is algemeen bekend. Maar weet u welke mogelijke straffen u boven het hoofd hangen, indien u dit niet hebt? En wat in het geval van een ongeval met een voertuig zonder keuringsbewijs? Onze experten overlopen alle verplichtingen, mogelijke consequenties en leggen uit hoe het zit met de verzekering.

Contacteer onze experten gerust vrijblijvend voor een specifieke vraag. Gratis uw eigen boete berekenen? Dat is geen enkel probleem met onze boetecalculator.

Uw verantwoordelijkheid

Wanneer uw auto ouder is dan 4 jaar, bent u wettelijk verplicht om jaarlijks naar de autokeuring te gaan. Normaal gezien ontvangt u daarvoor steeds een uitnodiging. De verantwoordelijkheid ligt evenwel bij de chauffeur, dus zelfs indien u geen uitnodiging hebt ontvangen, moet u nog steeds uw auto laten controleren.

U beschikt niet over een geldig keuringsbewijs

U kan de groene kaart, die functioneert als bewijs voor een geldig autokeuringsbewijs, niet voorleggen tijdens een politiecontrole? Dan riskeert u:

-          Een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden;

-          Een geldboete van minstens 80 en maximaal 80.000 euro

-          Of één van deze straffen alleen

In het geval van een herhaling van deze overtreding binnen de 2 jaar, wordt de straf verdubbeld.

Is een auto zonder keuringsbewijs nog wel verzekerd?

Verzekeraars hebben de keuze om een tussenkomst te weigeren of om de kosten op u te verhalen, wanneer u een ongeval veroorzaakt wanneer u rijdt zonder keuring. Enkel en alleen in het geval u onomstotelijk kan bewijzen dat er geen oorzakelijk verband is tussen het ongeval en de staat van uw wagen, zal de verzekeraar mogelijk toch dekking verlenen.

Wanneer u een dagvaarding voor de Politierechtbank heeft ontvangen, is het nuttig om beroep te doen op een gespecialiseerde advocaat. Uw rechtsbijstandsverzekering betaalt bovendien de kosten van uw verdediging.

Neem vrijblijvend contact op met onze experten indien u vragen hebt rond uw keuringsbewijs.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 27 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!