Rijden onder invloed van drugs? Dit kan je verwachten.

Kreeg je voor rijden onder invloed een boete? Wanneer mag de politie je testen? Ontdek het met Boetecalculator.

 

Wanneer en hoe mag de politie mij onderwerpen aan een drugstest?

Wanneer de politie je voor rijden onder invloed van een boete wil geven, overlopen ze eerst een procedure met drie stappen. Eerst doorlopen ze een checklist met uiterlijke kenmerken die wijzen op druggebruik. Minimum 3 tekenen zoals bloeddoorlopen ogen, zenuwachtige tics, verwijde pupillen en evenwichtsstoornissen geven aanleiding tot de volgende stap. Was je betrokken bij een ongeluk? Dan slaat de politie de checklist over en doen ze meteen de speekseltest.

De tweede stap is een speekseltest ter plaatse. Daarbij wordt er een staal speeksel genomen en meteen getest op de meest voorkomende drugs. Wat als die speekseltest positief is? Dan krijg je meteen rijverbod voor 12 dagen als beschermingsmaatregel. Daarna kan de procureur nog eens een rijverbod van 15 dagen opleggen, dat 2 maal verlengd kan worden met 3 maanden.

 

Wat als de eerste speekseltest positief blijkt te zijn?

Bij een positieve speekseltest wordt er een nieuw staal genomen voor de derde stap: de speekselanalyse. Dat staaltje gaat naar het labo voor grondige analyse. Is ook dat staal positief? Dan kom je voor de politierechtbank.

Was je niet betrokken bij een ongeluk en voldeed je niet aan minstens 3 items op de checklist? Dan mag de politie je geen speekseltest opleggen.

 

Welke testen bestaan er voor rijden onder invloed van drugs?

Naast de psychomotorische checklist, de speekseltest en de speekselanalyse kan de politie ook andere drugtesten vorderen. Ook bloed- en urinetests kunnen worden gebruikt, aangezien de meeste drugs niet lang aanwezig blijven in speeksel.

 

Wat voor straffen staan er op rijden onder invloed?

Dat je bij rijden onder invloed een boete kan krijgen, weet je al. Maar welke gevolgen hangen er nog aan vast? Dat hangt veel af van de frequentie. Mensen die vaker worden tegengehouden krijgen zwaardere straffen dan de eerste keer.

Bij rijden onder invloed een boete krijgen, is dus niet alles. Je wist al van het onmiddellijke rijverbod van 12 dagen bij een positieve speekseltest en de mogelijke verlengingen. Als je dan vervolgd wordt, kan je tussen de € 1.100 en € 11.000 boete krijgen bovenop een rijverbod.

Weiger je de drugstest? Dan kan je dezelfde straf krijgen. Word je binnen de 3 jaar van je veroordeling nog eens tegengehouden, volgt er een hogere boete, langer rijverbod en mogelijke gevangenisstraf. Bovendien kan je ook nog een bijkomende alcoholtest krijgen als daar aanleiding toe is. Blaas je positief? Dan verhoogt de straf nog meer omdat je een combinatie van middelen op hebt.

 

Ken je iemand die voor rijden onder invloed een boete kreeg? Heb je bijkomende vragen over rijden onder invloed en de boete? Vraag dan advies aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6680 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!