Preek bij verkeersovertreding?

Verkeersovertreding? Dan kan je binnenkort bij je boete ook een les vinden. Ontdek het plan van Mobiliteitsminister Bellot met Boetecalculator.

Minister van Mobiliteit Bellot (MR) heeft grootse plannen om verkeersovertredingen aan te pakken in 2018. Je boete komt niet alleen, je kan ook een waarschuwing verwachten.

 

Wat verandert er volgend jaar aan verkeersboetes?

Vanaf 2018 wil minister van Mobiliteit Bellot (MR) boetes gepaard laten gaan met een waarschuwing. Niets officieels, je wordt gewoon op de hoogte gesteld van welke gevolgen je daden voor jou hebben. Elke boete voor een verkeersovertreding komt namelijk vergezeld van een gepersonaliseerde boodschap die je vertelt wat je volgende straf zal zijn. De boetes werden recent duurder en zijn nog niet door iedereen gekend. Met de waarschuwing weet je exact wat je te wachten staat bij je volgende verkeersovertreding.
 

Wie krijgt de nieuwe regeling?

De nieuwe regeling geldt voor iedereen. Of je nu een kleine of grote verkeersovertreding beging, je brief wordt aangepast aan de situatie. Zo weet je meteen waar je staat. De bedoeling van de brief is je op de hoogte te stellen van alle nieuwe regelingen en sancties die je kan krijgen. Niet enkel zware fouten, maar ook lichtere overtredingen worden vanaf mei harder beboet. Door de brief weet je wat je de volgende keer kan verwachten.


Ook bij herhaaldelijke overtreders zal de techniek hopelijk helpen. Op die manier hoopt Bellot recidivisten af te schrikken door ze met hun neus op de feiten te duwen. Ze kunnen meer doordacht te werk gaan over hun gedrag in het verkeer.
 

Wat zijn mogelijke gevolgen?

Bij herhaalde overtredingen is elke boete duurder dan de vorige. Die bedragen stegen vanaf 1 mei 2017. Ook de mogelijke gevolgen bij een verkeersovertreding verstrengen. Zo zal je sneller een alcoholslot in de auto krijgen en wordt vluchtmisdrijf harder aangepakt.
Een preek wordt de brief niet, verklaart kabinet Bellot. Het is de bedoeling dat het speciaal opgesteld papier puur informatief is voor de ontvanger. Zonder meer stelt het papier de lezer op de hoogte van mogelijke gevolgen om duidelijkheid te scheppen. Die duidelijkheid moet verdere overtredingen tegengaan.


Heb je nog vragen over de nieuwe verkeersregels? Ben je nieuwsgierig naar hoe hoog je boete zal zijn? Bereken je boete op Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6396 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!