Past u uw rijgedrag aan na een boete?

Bij elke flitsmarathon die de Federale Politie organiseert, wordt de nadruk gelegd op het feit dat snelheid de grootste oorzaak is, en blijft, voor het hoge aantal dodelijke verkeersslachtoffers in ons land. Toch neemt het aantal boetes dat wordt uitgeschreven voor overdreven snelheid alleen maar toe. Intolaw, het advocatenkantoor achter boeteberekende websites zoals boetecalculator, organiseerde een rondvraag bij mensen die in 2022 beboet werden voor een snelheidsovertreding om meer inzicht te krijgen in dit probleem.

BMW populairste merk onder snelheidsovertreders

Maar liefst 50% van de 2500 verkeersovertreders die de enquête invulden, kwamen uit Antwerpen, Oost-Vlaanderen of Henegouwen. Een opvallende gelijkenis tussen deze provincies was het type voertuig waarmee de overtreding werd begaan. De BMW stond afgetekend op 1, gevolgd door Volkswagen en Mercedes.

Antwerpen verandert zijn rijgedrag niet

Tussen de best vertegenwoordigde provincies vielen er ook heel wat verschillen op. In 3 op 4 van de snelheidsovertredingen was het in Antwerpen en Oost-Vlaanderen een man die de snelheidsovertreding beging, terwijl in Henegouwen in diezelfde mate de vrouw een te zware voet had.

Antwerpen onderscheidde zich door in grote mate negatief te beantwoorden op de vraag of een boete zal zorgen voor een aanpassing in het rijgedrag. Maar liefst 25% haalde aan dat een bekeuring of dagvaarding geen enkele invloed zal hebben op het gedrag achter het stuur in de toekomst.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 59 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!