Meer mannen dan vrouwen begaan verkeersovertreding

Uit recente onderzoeken blijkt dat mannen vaker een verkeersovertreding begaan dan vrouwen. Machogedrag en zichzelf overschatten liggen hier aan de oorzaak.
  • Mannen begaan gemakkelijker een verkeersovertreding dan vrouwen.

  • Ze spannen de kroon met rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, en rijden zonder rijbewijs.

  • De kloof tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten is groot, en zelfs niet te verkleinen door de huidige preventiecampagnes aan te passen.

Een automobilist die wordt betrapt op het begaan van een verkeersovertreding is meer dan 8 op de 10 keer een man, zeker bij rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, en rijden zonder rijbewijs.

Mannen begaan gemakkelijker verkeersovertreding

De cijfers liegen er niet om. Bij 83 procent van de inbreuken wegens rijden onder invloed van alcohol zat een man achter het stuur, net als bij 84 procent van de verkeersovertredingen met een rijbewijs, zoals rijden ondanks een rijverbod of rijden zonder rijbewijs. Bij automobilisten die werden betrapt op rijden onder invloed van drugs, ging het zelfs om 94 procent.

Volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) begaan mannen nu eenmaal gemakkelijker een verkeersovertreding dan vrouwen. Mannen zijn sneller geneigd om zichzelf te overschatten en machogedrag te vertonen. Uit cijfers van 2 recente mobiliteitsbarometers van de VAB blijkt dat iets meer dan de helft (53 procent) van de vrouwen nog nooit een snelheidsboete kreeg. Dit geldt voor slechts een kwart (27 procent) van de mannen. En van alle automobilisten die na een veroordeling voor vluchtmisdrijf verplicht op cursus moeten, is amper één op de 8 een vrouw.

Preventiecampagnes helpen niet

Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen minder kilometers doen dan mannen, maar bovenal zijn ze voorzichtiger in het verkeer, waardoor ze minder een verkeersovertreding begaan. Zeker jongere mannen willen niet snel onderdoen voor elkaar en imponeren graag met hun rijgedrag. Ouderen zijn er dan weer vaker van overtuigd dat ze zelfs met enkele glaasjes te veel op nog steeds perfect naar huis kunnen rijden.

De huidige preventiecampagnes bijsturen en daarbij gerichter mannen aanspreken, zou een oplossing kunnen zijn, maar volgens het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zal dat weinig uithalen. De kloof tussen mannelijke en vrouwelijke verkeersovertreders is vrij groot. Feit is dat meer mannen dan vrouwen de wet overtreden. Kijk naar de gevangenissen. Ook daar zitten meer mannelijke dan vrouwelijke gedetineerden.

De boete voor een verkeersovertreding kan hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 33 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!