Je voorkomt een hoge verkeersboete dankzij het juiste kinderzitje

Het is ondertussen aangetoond dat het dragen van de gordel en het gebruik van een kinderbeveiligingssysteem in de wagen de kans op zware verwondingen of overlijden sterk verminderd. 95% van de bestuurders is het erover eens dat je kind niet reglementair vervoeren onverantwoord is. Doordat het een direct gevaar inhoudt voor je kind, krijg je bij een overtreding een hoge verkeersboete. Wanneer de politie een inbreuk op deze wetgeving vaststelt, betaal je al snel €174.

Je kan hierover meer informatie terugvinden op de website van Veilig Verkeer Vlaanderen.

Wat zeggen de statistieken?

Volgens de statistieken raken kinderen het vaakst betrokken bij ongevallen wanneer ze als passagier in de wagen zitten. Het gaat hier om zo’n 45% . In 33% van de gevallen geraken kinderen met de fiets of in de fietskar betrokken bij een ongeval. Het is dan ook aangewezen om ook als fietser zorg te dragen voor je kind.

Rijden de kinderen al zelfstandig met de fiets naar school? Zorg dan dat ze weten waar ze aan toe zijn en geen verkeersboete oplopen!

Welke zitje is geschikt voor mijn kind?

Twijfel je erover welk veiligheidssysteem je best kiest of wanneer het tijd wordt voor een nieuw zitje? Volg gewoon de aanbeveling op het zitje inzake leeftijd en gewicht, tenzij je kind met zijn hoofd boven de rand van het zitje uitkomt en geen steun meer heeft. Weegt je kind meer dan 36 kg of is het minimum 135 cm groot? Dan kan je overschakelen op het gebruik van de gewone veiligheidsgordel.

Wist je trouwens dat een kinderzitje moet voorzien zijn van een Europees keuringslabel? Ook wanneer dit label niet aanwezig is, heb je kans op een verkeersboete.

Wat is het aanbod aan zitjes?

Inbreuken tegen de wet op kinderbeveiligingssystemen zijn nogal eens het gevolg van een gebrekkige kennis van de beschikbare zitjes. Naargelang de grootte en het gewicht van je kind, kan je een keuze maken uit verschillende soorten en modellen. Een overzicht:

  • Reiswieg - voor baby’s tot 10 kg

  • Babyzitje (groep 0 of 0+) - voor baby’s tot 13 kg of 85 cm

  • Peuterzitje (groep 1) - voor peuters en kleuters van 9 tot 18 kg of tussen 80 en 105 cm

  • Verhogingskussen (groep 2 / 3) – voor kinderen van 15 tot 36 kg of tussen 105 en 150 cm


Beging je een verkeersovertreding en wil je weten waar je aan toe bent? Of wil je weten hoe hoog je verkeersboete zal zijn? Bereken een eventuele verkeersboete met deze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 56 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!