Ingebouwde touchscreens: hoe gevaarlijk zijn ze?

De technologie staat niet stil. Terwijl verschillende politiezones acties ondernemen om het gsm-verkeer achter het stuur aan te pakken, zijn heel wat auto’s ondertussen uitgerust met verschillende ingebouwde navigatie- en multimediaschermen. Ook deze zogeheten touchscreens zorgen uiteraard voor afleiding. Hoe gevaarlijk zijn ze vergeleken met andere verkeersovertredingen en wat zegt de wet? Vragen over de regelgeving rond dit onderwerp? Contacteer gratis onze experten verkeersrecht.

Tragere reactietijd

Rijden onder invloed van alcohol of drugs, (handsfree) bellen of een bericht typend. Al deze zaken hebben een negatieve impact op jouw reactietijd om tijdig te kunnen remmen voor een andere weggebruiker. Zo reageer je al 12% langzamer na het nuttigen van 2 of 3 glazen alcohol. Bij chauffeurs onder invloed van cannabis is dat bijvoorbeeld al 21%. Nog hogere waarden vind je voor het gebruik van de gsm. Zo noteren we 27% voor handsfree bellen en loopt dit op tot 45% voor bellen met de gsm in de hand. Maar hoe is de verhouding met de ingebouwde touchscreens? Met een reactietijd van maar liefst 57% zijn deze toestellen de afleiding met de grootste impact.

Wat met de wet?

De standaardnormen vanuit Europa laten vrij veel interpretatieruimte, wat de zaken nogal complex maakt. Daarboven komt nog eens dat de laatste Europese aanbevelingen al van 2008 zijn…toen er nog geen ingebouwde navigatietoestellen waren.

Voor België wordt er momenteel wel gewerkt aan twee wetsvoorstellen om daadkrachtig te kunnen optreden.

Zo gaat een wetsvoorstel voornamelijk over het gebruik van elektronische toestellen in je wagen. Maar het blijft moeilijk om juridisch een scherpe lijn te trekken in wat je met die toestellen mag doen.

Het andere wetsvoorstel gaat uitsluitend over het vergroten van de pakkans. Zo zouden ook onbemande camera’s verkeersovertredingen in verband met het onwettig gebruik van de gsm of andere elektronische toestellen kunnen

Zelf een verkeersovertreding begaan? Bereken volledig gratis en vrijblijvend je boete met onze calculator!

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 3749 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!