In welke steden is of wordt de LEZ ingevoerd?

Verlengde weekends zijn een uitnodiging voor daguitstapjes en leuke stadsbezoeken met het gezin. Auto in en wegwezen? Helaas wordt dat steeds moeilijker. Toch als je een oudere auto hebt en naar een stad wilt waar al een lage-emissiezone (LEZ) werd ingevoerd. In welke steden riskeer je een verkeersboete met een oudere auto?

Welke attracties liggen in de Antwerpse LEZ?

Wil je met de kids naar ZOO Antwerpen? Met je partner een tentoonstelling meepikken in het MAS? Met vrienden naar een concert in het Sportpaleis? Deze topattracties liggen in de lage-emissiezone. Met een oudere vervuilende auto riskeer je er dus een verkeersboete als je niet vooraf een dagpas aanvraagt.

Op de meeste websites van de bezienswaardigheden staat er een duidelijke vermelding van de LEZ alsook de mogelijke alternatieven om je traject verder te zetten met het openbaar vervoer. Je kan natuurlijk ook steeds terecht op slimnaarantwerpen.be.

Wat als je Brussel wilt bezoeken?

Ook in onze hoofdstad worden er zo’n 300 signalisatieborden geïnstalleerd op de gewestgrenzen. Het hele grondgebied van het Brussels hoofdstedelijk gewest, alle 19 gemeenten behalve de R0, valt onder de LEZ. Hoewel je auto wordt gecontroleerd met slimme camera’s krijg je tot oktober 2018 enkel een waarschuwing en dus geen effectieve verkeersboete in Brussel.

Wie gedomicilieerd is in een van de 19 gemeenten kan wel genieten van de Brussel’AIR premie. Doelstelling van deze premie is Brusselse automobilisten aan te zetten hun auto in te ruilen voor transportmogelijkheden die beter zijn voor het milieu.

Wanneer volgen de andere steden?

Ook in Gent zal in 2020 de LEZ ingevoerd worden om de roetconcentraties met gemiddeld 10% tot 24% te doen dalen. Deze zal samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Momenteel is het dus nog perfect mogelijk om met de auto of zelfs met een oldtimer het stadscentrum binnen te rijden.

Mechelen en Willebroek worden op 1 januari 2021 aan het lijstje toegevoegd. In Wallonië bestaan er momenteel nog geen lage-emissiezones, maar in 2020 zou het centrum van Luik starten met de invoering. Weliswaar met vignetten in plaats van nummerplaatherkenning.

Beging je een overtreding terwijl je op daguitstap was in eigen land? Bereken hieronder zelf je verkeersboetes of vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.


Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 722 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!