Hoe zou ik verkeersboetes kunnen krijgen voor vermoeid rijden?

Kunnen we verkeersboetes krijgen voor rijden onder invloed van vermoeidheid? Bestaat er een test?

 

Dat vermoeid rijden bijzonder gevaarlijk is, merkte je waarschijnlijk de laatste keer dat je na een slechte nachtrust naar het werk reed. Maar liefst 10 tot 20% van alle ongevallen op de autosnelwegen wordt erdoor veroorzaakt! Dat is vooral gevaarlijk omdat je voor rijden onder invloed van drugs of alcohol verkeersboetes kan krijgen, maar voor moe rijden niet. Wat zijn de effecten ervan? Hoe kan ik ze voorkomen?

 

Welke effecten heeft vermoeid rijden?

Net zoals bij dronken rijden, heeft vermoeid rijden verschillende fysieke en mentale effecten die je rijgedrag flink beïnvloeden. Bij beide wordt je minder aandachtig, kijk je minder naar je spiegels, kan je moeilijker koers houden en worden je reactiesnelheid en reflexen afgestompt. Bovendien zijn de ongevallen door vermoeidheid vaak zwaarder omdat slapende bestuurders gewoon helemaal niet meer kunnen reageren. Verkeersboetes worden echter enkel uitgedeeld tegen gevaarlijk dronken rijden, niet tegen gevaarlijk moe rijden.

Niet enkel een moeilijke nacht of laat uitgaan zorgt voor problemen. Ook chronische slaapproblemen moeten worden aangepakt, zelfs als de bestuurder ze zelf niet echt als probleem ervaart.

 

Hoe kan de graad van vermoeidheid getest worden?

We konden al invloed alcohol en drugs uit de speekseltest afleiden, nu vult vermoeidheid dat lijstje aan. Franse wetenschappers slaagden er namelijk in de aanwezigheid van het hormoon cortisol en het enzym alfa-amylase te meten. Als die waarden heel erg laag liggen, zijn we te moe om nog veilig te rijden. De wetenschappers nuanceren wel: “Het zal nog even duren voor er een toepassing voor de consument komt.” Bovendien zal dat ook echt het enige publiek voor de test zijn, met oog op preventie.

Verkeersboetes voor vermoeidheid komen er dus niet. Volgens Stef Willems van het Vias kunnen we bijvoorbeeld onmogelijk mensen die lange shifts werken afstraffen voor hun job.

 

Wat kan ik doen om moe rijden toch veiliger te maken?

De speekseltest zal op termijn dus dienen als zelftest voor je achter het stuur kruipt. Maar wat als ik die test afneem en te moe blijk, maar toch moet rijden? Veel mensen nemen dan hun toevlucht tot trucjes als energiedrank drinken of met luide muziek op rijden. Maar de enige werkende methode? Slapen! Wanneer je merkt dat je echt te moe bent achter het stuur en je dreigt in slaap te vallen, raad de politie aan 20 minuten te dutten op de pechstrook. Na zo’n powernap kan je er wel weer tegen, maar een goede nachtrust is nog steeds de beste oplossing.

 

Let ook op je rijgedrag: voor vermoeid rijden kan je geen verkeersboetes krijgen, voor onaangepast rijgedrag als gevolg ervan wel. Wat kan ik doen als ik zo’n boete krijg? Hoe kan ik zo veilig mogelijk rijden? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 41 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!