Hoe voert Brussel campagne tegen snelheidsovertredingen?

Hoe vaak komt een snelheidsovertreding voor in onze hoofdstad? Welke campagne met ballen lanceerde Brussel Mobiliteit? Boetecalculator geeft uitleg. Lees hier meer.

Dat het verkeer in onze hoofdstad soms ‘in de soep draait’, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat ‘balletjes’ de oplossing zijn… Dat hopen Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en Brussel Mobiliteit alleszins. Daarom lanceerden ze een nieuwe sensibiliseringscampagne, met ballen! Is dit het juiste ingrediënt om de veelvoorkomende snelheidsovertreding tegen te gaan?

Hoe vaak komt snelheidsovertreding in Brussel voor?

De cijfers liegen niet: tijdens de eerste helft van het jaar werd in Brussel 112.272 keer een snelheidsovertreding vastgesteld! Hoewel dit 10.000 snelheidsboetes minder zijn dan in dezelfde periode vorig jaar, blijft het een zorgwekkend resultaat. We kennen immers allemaal de risico’s van overdreven snelheid. En toch wint de zware voet nog te vaak van ons gezond verstand.

Voor de snelheidsovertreding met een snelheid tussen de 21 en 30 kilometer/uur boven de toegestane limiet, steeg het aantal boetes zelfs met 3000 tegenover het eerste semester van 2017. Er is in Brussel dus wel degelijk werk aan de (mobiliteits)winkel!

Hoe denkt de Brusselaar over deze problematiek?

Vorige zondag vond er een herdenking plaats voor alle verkeersslachtoffers in Schaarbeek. Hierbij werd het verkeer op het kruispunt van de Louis Bertrandlaan en de Haachtsesteenweg 218 seconden lang, een seconde per slachtoffer, stilgelegd. Een symbolische actie die op heel wat sympathie kon rekenen, maar de Brusselaar vraagt ook concrete maatregelen.

Uit een online bevraging in Brussel blijkt dat 75% vindt dat de snelheid naar omlaag moet.”, aldus Debaets. Reden genoeg om een sensibiliseringscampagne rond de snelheidsovertreding op poten te zetten!

Wat houdt de nieuwe campagne in?

We haalden al aan dat het een campagne met ballen is. En dat mag je heel letterlijk nemen. Op de affiches prijken heerlijke bouletten, aangevuld met slogans als ‘Aan Sainctelette heb je geen ballen nodig om rustig te rijden’ en ‘In Brussel rijd je niet zo fast als je food’. De campagne loopt ook op sociale media en in Brusselse restaurants, snackbars en cafés.

In een vijftigtal Brusselse cafés zal er zelfs een pop-up fotobooth komen waar je een foto kan nemen in het kader van de campagne. Die foto's kunnen meteen gedeeld worden op sociale media.

Beging je onlangs zelf een snelheidsovertreding? Bereken hieronder je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6029 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!