Hoe rij ik de 3 belangrijkste grootsteden van België binnen?

Hoe rij ik de belangrijkste grootsteden binnen? Welke vergunningen heb ik nodig? Wat als ik die niet heb? Ontdek het met Boetecalculator.

 

Bijna weekend! De winkelstraten afschuimen, iets gaan eten, een optreden of een theaterstuk meepikken klinkt heel leuk, maar kan tegenwoordig soms moeilijk zijn. Aan welke regels moet je alweer voldoen om Brussel, Antwerpen of Gent binnen te mogen met de auto? Ontdek hier de regels waaraan je je moet houden om aan je volgende uitstap geen verkeersboeteboete over te houden.

 

Waar moet ik op letten om Brussel binnen te rijden?

Het mobiliteitsplan in Brussel is vooral gericht op de zwakke weggebruiker. Daar zijn er straten autoluw gemaakt in het voordeel van voetgangers, toepasselijk voetgangersstraten genoemd. Die straten staan duidelijk aangegeven met verbodsborden en de occasionele uitzondering. In bepaalde gevallen kan je wel de voetgangerszonde in Brussel stad betreden met de wagen.

 

Wat als ik toch de straat inreed? Dan kan je je verwachten aan een verkeersboete of GAS-boete van €55 en een pv. Je let beter ook altijd heel goed op. De voetgangerszones worden streng gecontroleerd door politie. Tijdens de week patrouilleren er 36 politieagenten, ’s nachts 12 en overdag 24. In het weekend let je best nog meer op, want dan is de controle nog strenger.

 

Hoe kan ik nog in centrum Gent binnen?

Ook Gent zette in op een mobiliteitsplan in het voordeel van de zwakke weggebruikers. Daar richt het bestuur zich vooral op fietsers, met onder andere fietsstraten en verbrede fietspaden. Gent koos er ook voor 3 straten volledig verkeersvrij te maken, zelfs voor fietsers. Net zoals in Brussel en Antwerpen, kan je ook in Gent betalen voor toegang in de autovrije straten.

 

Wat als je toch binnenreed? Dan krijg je, net als in Brussel, een verkeersboete of GAS-boete van €55 in de hand. Bovendien is elke toegang tot autovrije gebieden uitgerust met camera’s met nummerplaatherkenning. Dat betekent 100% pakkans. Maar beter met het openbaar vervoer, dus.

 

Waar moet mijn auto aan voldoen voor de LEZ in Antwerpen?

De LEZ of lage emissiezone in Antwerpen heeft als hoofddoel de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Wat als mijn auto niet voldoet aan de strenge normen? Dan betaal je maar beter voor toelating tot de stad. Met een verkeersboete van €125 voor een eerste overtreding en €150 vanaf de tweede toont Antwerpen dat er niet te sollen valt met de LEZ. Vanaf 2018 krijg je zelfs vanaf je eerste overtreding al een verkeersboete van €125.

 

Niet alle auto’s komen bovendien in aanmerking voor zo’n vergunning. Is je wagen te vervuilend? Dan kom je er helemaal niet in, met of zonder betaling.

 

Reed je per ongeluk toch de foute straat in? Vergat je je vergunning aan te vragen? Bereken dan hier je verkeersboete of vraag raad aan onze specialisten.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6409 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!