Hoe kan ik verkeersovertredingen vermijden in zwaar herfstweer?

Hoe rij ik veilig in de herfst? Waar let ik op als ik de baan op moet in zware regen of dichte mist? Blijf veilig met de tips van Boetecalculator.

Stukje bij beetje maakt de zonnige zomer plaats voor de kleurrijke en frisse herfst. Hoewel de natuurpracht in de herfst niet te ontkennen valt, toont het seizoen ook wel minder mooie kanten. Rijden in herfstweer zoals plotse regenvlagen, verschrikkelijke rukwinden, dikke mist of oorverdovende onweders is namelijk niet altijd even veilig. Je begaat voor je het weet zelfs een verkeersovertreding. Wat kan ik doen om altijd veilig te rijden? Welke verkeersovertreding bega ik gemakkelijk bij gevaarlijke weersomstandigheden?

Waar let ik tijdens het rijden op om een verkeersovertreding te vermijden?

Een van de belangrijkste factoren aan veilig rijden in onveilig weer is dat je altijd defensief rijdt. Zo moet je de weg goed in de gaten houden door de verminderde zichtbaarheid, en wordt ook je remafstand stukken groter bij een natte baan. Probeer nog beter dan anders in te schatten wat andere weggebruikers zullen doen en wat het effect van hun rijgedrag kan zijn tijdens de specifieke omstandigheden. Zo weet je snel of je van bepaalde auto’s meer afstand moet nemen door hun onveilig rijgedrag dan van andere, meer voorzichtige bestuurders.

Pas ook je snelheid aan, en wees niet bang om onder de snelheidslimiet te rijden als je je daardoor veiliger voelt. Er is bovendien ook enkel een minimumsnelheid op de autosnelweg, daarbuiten kan je zo traag rijden als je zelf wil.

Waaraan moet mijn auto voldoen?

Je kan niet enkel als chauffeur veel doen om je veilig op de natte baan te begeven, vooral door je auto zelf in orde te brengen verminder je de kans op een verkeersovertreding. Elk voertuig moet namelijk aan heel strenge voorwaarden voldoen die vooral belangrijk zijn tijdens herfstweer. Je dimlichten moeten bijvoorbeeld altijd werken, de juiste sterkte hebben én juist uitgelijnd staan, net zoals je remlichten en mistlicht. Bij verminderde zichtbaarheid zorg je er zo voor dat andere bestuurders je vanop afstand kunnen zien.

Ook de profieldiepte en spanning van je banden zijn gemakkelijk een verkeersovertreding. Door onvoldoende bandenspanning of profielen die ondieper zijn dan 1,6 millimeter breng je namelijk gemakkelijk jezelf en anderen in gevaar, wat dan weer grond kan zijn voor een boete bij controle.

Wat mag ik zeker niet doen bij streng herfstweer?

Dat je bij gladde wegen beter niet bruusk remt om slippen te vermijden, wist je uiteraard al. Maar wist je ook dat het ongepermitteerde gebruik van bepaalde lichten in de auto een verkeersovertreding kunnen zijn? Zo mag je pas mistlichten inschakelen bij zichtbaarheid van minder dan 50 meter. Je grootlichten mag je bij verminderde zichtbaarheid ook nooit gebruiken wanneer er andere weggebruikers in de buurt zijn. Tot slot vermijd je beter ook cruise control. Het systeem zorgt er namelijk voor dat je wat minder oplettend rijdt, waardoor je reactietijd flink afneemt.

Wat als ik slipte tijdens herfstweer en schade aan iemands eigendom berokkende? Wat als ik geflitst werd tijdens regenweer? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator of bereken hieronder je boete.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 51 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!