Hoe goed werkt ‘Last night a DJ saved my life’ tegen verkeersovertredingen?

Hoe zorgt de nieuwe actie voor verkeersveiligheid voor meer verkeersovertredingen? Je hoorde vast al reclame voor de actie ‘Last night a DJ saved my life’ voor het houden van voldoende afs

 

De recentste campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde zorgde initieel voor veel verwarring. Met de songtekst ‘Last night a DJ saved my life’ wil de stichting sensibiliseren rond het houden van voldoende afstand op de autosnelweg. Hoe zit die campagne nu exact in elkaar? Welke verkeersovertredingen veroorzaakte ze al?

 

Wat houdt de nieuwe actie voor verkeersveiligheid in?

Het nieuwe initiatief wil via borden, radiospots en wegmarkeringen promoten om voldoende afstand te bewaren op de autosnelweg. Niet alleen zou het verkeersovertredingen zoals te snel rijden moeten tegenhouden, ook ongevallen moeten zo worden teruggedrongen. Het concept wil dat je tijdens het rijden bepaalde ijkpunten onderweg in de gaten houdt. Vanaf het moment dat het voertuig voor je dat punt bereikt, moet jij als chauffeur op het juiste ritme de zin ‘Last night a DJ saved my life’ kunnen zingen voor je hetzelfde punt bereikt.

Als dat lukt, ben je voldoende afstand aan het houden. Zo niet, dan vertraag je beter een beetje.

 

Welke risico’s zijn eraan verbonden?

Hoewel het project bedoeld is om veiligheid te promoten, verkeersovertredingen tegen te gaan en vooral jongere bestuurders aan te spreken, heeft het ondertussen ook al minder positieve bijwerkingen gehad. Bij de start van de campagne zorgde die echter voor veel verwarring. Veel bestuurders waren nog niet op de hoogte van de actie, en werden grondig afgeleid door de grote letters in het midden van de autosnelweg. Daardoor vertraagden ze snel en ontstond er file, onder andere op knooppunten op de E40 en E19.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ziet er echter geen graten in: “Het effect en de bewustwording zullen veel groter zijn dan de enige afleiding die daar kortstondig zal ontstaan.”

 

Hoe kan ik zelf veilig rijden?

Om boetes voor verkeersovertredingen en, nog veel belangrijker, ongevallen uit de weg te gaan, kan je je best gewoon aan de verkeersregels houden. Hoewel je waarschijnlijk altijd je snelheid in het oog houdt uit veiligheidsoverwegingen, worden andere verkeersovertredingen vaak vergeten. Ondertussen weet je ook dat voldoende afstand houden heel belangrijk is. Maar ook te traag rijden mag niet op de autosnelweg, daar geldt een minimumsnelheid van 70 km/u. Bovendien is ook middenvakrijden niet toegelaten, en kan je daar boetes tot €116 voor krijgen. Ook bruusk remmen brengt anderen in gevaar en kan een fikse boete opleveren.

 

Welke andere verkeersovertredingen worden vaak vergeten? Wat als ik een ongeluk had, maar de verkeersregels wel volgde? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6707 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!