Geflitst tijdens flitsmarathon? Boete!

Wie tijdens de voorbije flitsmarathon werd geflitst, mag een boete in de bus verwachten. Deze editie zal minstens 1,67 miljoen euro opleveren.
  • Wie vorige week woensdag tijdens de flitsmarathon werd geflitst, mag een boete in de bus verwachten.

  • Uit berekeningen blijkt dat dit minstens 1,67 miljoen euro zal opleveren. Een record, zo blijkt.

  • Het was een recordeditie. Tijdens deze flitsmarathon sneuvelden er immers nog enkele andere records.

Wie tijdens de flitsmarathon afgelopen woensdag werd geflitst, mag een boete in de bus verwachten. Uit berekeningen blijkt nu dat dit minstens 1,67 miljoen euro aan boetes zal opleveren. Dat is bijna een half miljoen euro meer dan de vorige editie in oktober 2016.

Geflitst? Boete in de bus!

Wie aan maximaal 10 km/h te snel werd geflitst, zal daarvoor een boete van 50 euro moeten betalen. Als je weet dat er 33.425 automobilisten een snelheidsovertreding begingen, kom je al snel uit op een opbrengst van 1,67 miljoen euro. Dat bedrag is echter een minimum. Als blijkt dat het merendeel van de chauffeurs het gaspedaal véél te hard hebben ingedrukt, dan kan dat bedrag nog behoorlijk oplopen. Afhankelijk van de weg waarop er werd geflitst, komt er per km/h nog eens 5 of 10 euro boete bij.

Het is opvallend dat er tijdens de vorige editie van de flitsmarathon op 3 oktober 2016, ‘slechts’ 23.911 voertuigen werden geflitst, goed voor minstens 1.195.500 euro aan boetes. De vijfde editie precies een jaar geleden bracht minstens 1.628.650 euro op (32.573 boetes). En op een doordeweekse dag laten gemiddeld ongeveer 9.300 automobilisten zich betrappen op overdreven snelheid, goed voor minstens 465.000 euro aan boetes per dag. De vele snelheidsovertredingen van deze editie is te verklaren door het hogere aantal gecontroleerde voertuigen.

Recordeditie

Kortom, de flitsmarathon van afgelopen woensdag leverde in absolute cijfers dus het hoogste aantal boetes ooit op. Er sneuvelden echter ook verschillende andere records. De politie controleerde nooit eerder zoveel voertuigen. Terzelfdertijd begingen automobilisten nooit zo weinig snelheidsovertredingen: slechts 2,46 procent van de chauffeurs reed te snel. Het is dus de derde keer op rij dat het aantal geflitste automobilisten afneemt: van 6,96 procent in april 2016 over 5,76 procent in oktober van vorig jaar. Conclusie: de sensibiliseringscampagne rond de flitsmarathon begint zijn vruchten af te werpen.

Werd je geflitst? Welke boete je mag verwachten, kan je laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6788 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!