Geflitst tijdens de 8ste flitsmarathon? – Boetecalculator

Waar werd er gisteren geflitst tijdens de flitsmarathon? Welke flitsboete mag ik verwachten? Boetecalculator licht toe.
  • Voorbije jaren massaal nieuwe camera’s aangekocht door politie of gemeentes.

  • Tijdens de vorige flitsmarathon recordaantal voertuigen gecontroleerd en geflitst.

  • Deze flitsboete mag je verwachten als je gisteren werd geflitst.

Gisterochtend ging om 6 uur de 8ste nationale flitsmarathon van start. Aan deze ‘24 uur speedmarathon’ nemen zowel de federale politie als 151 lokale politiezones deel. Er werd zowel geflitst op snelwegen als op gewest- en gemeentelijke wegen. Grote kans dus dat ook jouw nummerplaat op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Maar weet je ook wat je mag verwachten of welke flitsboete je riskeert?

We keren nog even terug naar de allereerste editie van de flitsmarathon in 2014. Toen stonden er ongeveer 500 mobiele camera’s opgesteld en werden er zo’n 400 000 auto’s gecontroleerd, waarvan er 15 615 effectief werden geflitst aan een te hoge snelheid. De voorbije jaren werd er enorm geïnvesteerd in allerlei camera’s. Vooral de nieuwere ANPR-camera’s die je nummerplaat registreren en gewone veiligheids- en bewakingscamera’s werden de voorbije jaren massaal aangekocht door de lokale politiediensten of gemeentes. VRT bracht deze camera’s in kaart per gemeente. De vaste flitspalen kan je er echter niet op terugvinden, maar de ANPR-camera’s, die ook inzetbaar zijn voor trajectcontroles, wel.  

Tijdens de vorige editie van de flitsmarathon werd een recordaantal voertuigen gecontroleerd én geflitst. Van de meer dan 1,3 miljoen gecontroleerde voertuigen, kregen bijna 33 500 bestuurders een flitsboete. Er werden in totaal ook 78 rijbewijzen ingetrokken. Een bewijs dat de Belg zich nog niet bewust is van de risico’s van overdreven snelheid en de flitsmarathons dus zeker nodig zijn ter sensibilisering. Op de resultaten van deze 8ste flitsmarathon is het nog even wachten. Wat we wel al weten is het bedrag van de flitsboete.

Ben je gisteren of deze nacht ergens geflitst? Dan krijg je binnen enkele dagen een antwoordformulier van de politie in de bus. Reed je tot 10 km/uur te snel, dan kan je een flitsboete van 53 euro krijgen. Binnen de bebouwde kom en in een zone 30 betaal je bij een snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/uur 53 euro + 11 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Op andere wegen is dat 53 euro + 6 euro per bijkomende kilometer per uur te snel. Uiteraard wordt er voor de berekening van je flitsboete rekening gehouden met een zekere marge.

Betrapt op een te zware voet? Of op een andere overtreding? Bereken je boete met onze handige boetecalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 4930 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!