Geen gratis rijopleiding meer op school

Je theoretisch rijbewijs halen vanop de schoolbanken zal niet meer mogelijk zijn. Ben Weyts ziet meer in een online portaal met educatieve mogelijkheden voor alle leeftijden.
  • Jongeren wachten steeds langer met het behalen van hun permanent rijbewijs.
  • Minister van Mobiliteit Ben Weyts wil daarom het gratis behalen van het theoretisch rijbewijs op de schoolbanken schrappen.
  • Weyts ziet mee in een online portaal met educatieve mogelijkheden voor alle leeftijden.

 

Gratis je theoretisch rijbewijs halen vanop de schoolbanken? Binnenkort niet meer! Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil af van het systeem. “Het is toch niet de bedoeling dat we jongeren naar de auto leiden?”, aldus Weyts. Ook volgens Federdrive, de federale dienst van erkende rijscholen en opleidingscentra, zijn tieners vandaag veel minder geïnteresseerd in een rijbewijs halen. Het zijn vooral hun ouders die aangetrokken zijn tot het gratis aspect van deze rijopleiding.

 

Sinds 2008 konden leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs doorgedreven verkeerslessen volgen op school. Vanaf 17 jaar mochten ze dan ook hun theorie-examen rijbewijs B vanop de schoolbanken afleggen. Een populaire formule zo bleek uit de inschrijvingscijfers. Toch wordt dit inmiddels weerlegd. “We stellen vast dat jongeren steeds langer wachten om hun permanent rijbewijs te halen.”, zegt Weyts die meer ziet in een online portaal met educatieve mogelijkheden voor alle leeftijden. “Tegen dan is hun theoretisch rijbewijs al lang vervallen en kunnen ze opnieuw beginnen.”

 

“Vroeger betekende je rijbewijs halen op je 18 je vrijheid”, aldus Jeroen Smeesters, woordvoerder voor Federdrive. “De vrijheid van de tieners vandaag ligt bij hun iPad en hun smartphone. Die zijn veel minder geïnteresseerd in een rijbewijs halen.” Een grote stijging in het aantal inschrijvingen bij de rijscholen verwacht Smeesters niet. Volgens hem schrijven de meeste jongeren zich hiervoor enkel in wanneer ze twee keer gezakt zijn voor het theoretisch rijexamen.

 

Onlangs kondigden we nog de wijzigingen in het theoretisch rijexamen aan met als doel het aantal verkeersdoden op de weg te halveren. Minister Weyts kreeg voor beide maatregelen best wat kritiek over zich heen. Met zijn beleid wil hij het doel van maximum 420 verkeersdoden tegen 2020 behalen. Uit de gedetailleerde verkeerscijfers over de verkeersongevallen in 2016 bleek dat 15- tot 29-jarigen het meest getroffen werden door verkeersongevallen.

 

De verkeersveiligheid op onze Belgische wegen is een verantwoordelijkheid die we samen dragen. Daarom blijft ook de politie werk maken van controles. Zelf een overtreding begaan? Bereken je boete met onze boetcalculator.

 

 

 

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 59 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!