Flitsmarathon: nooit zo weinig snelheidsovertredingen

Tijdens de flitsmarathon afgelopen woensdag werden er nooit zoveel voertuigen gecontroleerd, maar werden ook nooit zo weinig snelheidsovertredingen begaan.
  • De politie is tevreden met de resultaten van de zevende flitsmarathon.

  • Nooit eerder werden zoveel voortuigen gecontroleerd, en waren er zo weinig snelheidsovertredingen.

  • De flitsmarathon werd op voorhand aangekondigd, wat sensibiliserend werkt.

  • Er gebeurde één incident waarbij een flitscamera langs de A54 ter hoogte van Luttre vermoedelijk opzettelijk werd aangereden.

Tijdens de flitsmarathon vorige week woensdag werden in totaal 1.359.856 voertuigen gecontroleerd. Opvallend: er werden nooit zo weinig snelheidsovertredingen vastgesteld. Slechts 2,46 procent van de automobilisten reed te snel, en er werden ‘maar’ 78 rijbewijzen ingetrokken. Dat concludeert de politie, en is daarom erg tevreden met de resultaten. Er komt dan ook snel een volgende flitsmarathon.

Minder snelheidsovertredingen

Tijdens de 24-uur durende flitsmarathon, die van start ging op woensdag 19 april om 6 uur ’s ochtends, controleerden de federale wegpolitie en de 146 deelnemende lokale politiezones 1.359 856 voertuigen. Een absoluut record, zo blijkt. Daarvan reden 2,46 procent van de bestuurders te snel. In totaal werden 78 rijbewijzen ingetrokken. Conclusie: ten opzichte van de vorige editie in oktober 2016 werden er veel meer voertuigen gecontroleerd, en waren er minder snelheidsovertredingen.

De flitsmarathon werd dan ook op voorhand aangekondigd in de media, dit met de bedoeling om te sensibiliseren. Op die manier wil men mensen overtuigen dat ze zonder de geldende snelheidslimieten te overschrijden even snel op hun bestemming zijn met minder stress en op een veiligere manier. Snelheid is samen met rijden onder invloed en het niet dragen van de autogordel één van de belangrijkste oorzaken van de vele verkeersslachtoffers. De federale en lokale politie blijven inspanningen leveren om dit hoge aantal te doen dalen.

Flitscamera vernield

Tijdens de flitsmarathon gebeurde één incident. Een flitscamera langs de A54 ter hoogte van het Henegouwse Luttre werd honderden meters meegesleept door een wagen. Volgens de lokale politie zond het apparaat om 0.40 uur een noodsignaal uit. Ter plaatse werd vastgesteld dat de camera 600 meter verderop lag in het midden van de autosnelweg. Er wordt nu onderzocht of een bestuurder de camera bewust heeft aangereden. Via de harde schijf kan immers worden nagegaan wie verantwoordelijk is voor de beschadiging van het toestel. De dader mag een gepeperde rekening in de bus verwachten.

Boetes voor snelheidsovertredingen kunnen hoog zijn. Wil je graag weten hoe hoog jouw boete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6743 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!