Extra alcoholcontroles in derde ‘weekend zonder alcohol’

De federale en lokale politie voerden in het derde ‘weekend zonder alcohol’ in het hele land extra alcoholcontroles uit.
  • Vorig weekend werd het derde ‘weekend zonder alcohol’ georganiseerd.

  • De federale en lokale politie voerden extra alcoholcontroles uit in het hele land.

  • Ze hopen daarmee op een echte gedragswijziging, dat bestuurders op zoek gaan naar alternatieven in plaats van dronken te rijden.

De federale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Jan Jambon en Koen Geens, gaven vrijdagavond aan de snelwegparking van Bierges (Waals-Brabant) het startschot voor het derde ‘weekend zonder alcohol’. De federale politie en 144 politiezones in ons land hielden vanaf vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur extra alcoholcontroles, en dit in de strijd tegen rijden onder invloed van alcohol. Bij de blaasmarathon in januari 2016 blies 2,28 procent van de gecontroleerde automobilisten positief.

Extra alcoholcontroles broodnodig

De federale politie hoopt dat deze extra alcoholcontroles bijdragen tot een echte gedragswijziging bij automobilisten, en algemener tot een afname van het aantal ongevallen en dus van het aantal (dodelijke) slachtoffers op onze wegen. Ze hoopt ook dat bestuurders nog meer op zoek gaan naar alternatieven (BOB, openbaar vervoer, taxi, etc.), om niet dronken achter het stuur te moeten kruipen.

De ongevallenstatistieken bewijzen dat bepaalde automobilisten nog steeds hardleers zijn op het vlak van rijden en drinken. Jaarlijks zijn er ruim 5.400 letselongevallen waarbij minstens één bestuurder reed onder invloed van alcohol, ofwel 12 procent van het totale aantal ongevallen. Dit wil zeggen dat in België één op 8 letselongevallen te wijten is aan alcohol, en dat is niet weinig!

Blaasmarathon januari 2016

Bij de aangekondigde blaasmarathon exact één jaar geleden reed 2,28 procent van de automobilisten onder invloed van alcohol. De federale en lokale politie controleerden toen samen in totaal 34.849 chauffeurs. 0,82 procent van de automobilisten blies tijdens deze alcoholcontroles A van Alert, wat gelijk is aan een alcoholhoeveelheid tussen de 0,5 en 0,8 promille in het bloed, en 1,46 procent had meer dan 0,8 promille in het bloed. Het is wachten op de resultaten van de recente alcoholcontroles, maar verwacht wordt dat minder bestuurders dronken reden.

Blies je positief tijdens één van de vele alcoholcontroles en wil je weten hoe hoog de boete zal zijn? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6668 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!