Drones: het nieuwe wapen tegen snelheidsovertredingen?

Welke snelheidsovertredingen worden begaan bij illegale straatraces? Hoe kunnen drones dit probleem helpen aanpakken? Boetecalculator licht toe.

Snelheidsovertredingen liggen aan de basis van de meeste dodelijk ongevallen op de openbare weg. In Vlaanderen alleen al eist de zware voet wekelijks meer dan 2 mensenlevens. Alsof dat cijfer nog niet zorgwekkend genoeg is, zijn er automobilisten die er bewust nog een schepje bovenop doen door illegale straatraces te houden.  

Wat zijn straatraces?

Straatraces zijn geen nieuw fenomeen. Ook in ons land vinden er wekelijks snelheidswedstrijden plaats. Zelfs in onze hoofdstad, waar we naar eigen zeggen enkel in de file staan! Eigenaren van getunede auto’s spreken via sms of via sociale media op het laatste moment af om op een illegale manier het maximum uit hun bolide te halen. De snelheidsovertredingen die ze daarbij begaan, zijn ronduit hallucinant!

In enkele seconden optrekken tot 350 km/uur kan op het circuit, niet op de openbare weg! Regelmatig verschijnen er dan ook berichten in de krant betreffende dodelijke ongevallen ten gevolge van zo’n straatrace.

Waarom drones inzetten tegen straatraces?

Die discussie wordt momenteel gevoerd in het Oost-Vlaamse Aalst. In mei van dit jaar meldde de nieuwsdienst van de VRT al dat luide straatraces de Aalstenaar ’s nachts wakker houden. Aalsters schepen van Mobiliteit Dylan Caesar, stelt voor om aan dit type snelheidsovertredingen en lawaaihinder perk en paal te stellen met de hulp van drones.

Er is bijkomende inzet nodig van mobiele camera’s en drones om straatracers op te sporen en in te rekenen. Drones werden met succes ingezet tegen straatracers in Lommel”, aldus Caesar.

Welke resultaten boekten de drones al in Lommel?

Het bedrijventerrein in Lommel is een van de favoriete plekken van straatracers. De Lommelse politie kreeg dan ook klachten van verschillende bedrijven betreffende overdreven snelheid op de betonvlakte. In juli van dit jaar werden er met behulp van dronebeelden verschillende racers gesnapt. In totaal werden er 6 rijbewijzen ingetrokken.

Snelheidsovertredingen, ongeacht of het om straatraces gaat of niet, worden streng aangepakt om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Of drones hier in de toekomst een grotere rol in gaan spelen, is nog af te wachten.

Beging je zelf een snelheidsovertreding? Bereken je boete met onze handige boetecalculator of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 33 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!