Door het rood licht gereden? Dit mag je verwachten.

De kans dat je ongezien door het rood licht rijdt, is vrij klein. De politie vertrouwt hiervoor grotendeels op de werking van de roodlichtcamera’s, maar ook verkeersagenten of fietspatrouilles kunnen de verkeersovertreding vaststellen. Het negeren van het rood licht is een overtreding van de derde graad. Welke boete mag je dan verwachten?

Geen uniform vervolgingsbeleid

Ook door het oranje rijden is niet toegestaan, maar is in tegenstelling tot door het rood rijden een overtreding van de tweede graad. De verkeersboetes die hier mee gepaard gaan zijn dus verschillend. Sterker nog: het vervolgingsbeleid voor door het rood rijden verschilt van arrondissement tot arrondissement. Bovendien kan dit vervolgingsbeleid steeds worden aangepast door het bevoegde parket. Je straf hangt dus af van waar je de overtreding beging en het daar gevoerde beleid.

Onmiddellijke inning

Enkele dagen na de verkeersovertreding vind je een proces-verbaal in je brievenbus. Hierop staat vermeld dat je eerstdaags ook een voorstel tot onmiddellijke inning zal ontvangen. In januari werd de verkeersboete voor een overtreding van de derde graad - dus ook een verkeersboete voor door het rood licht rijden - opgetrokken tot €173,25. Als je deze onmiddellijke inning betaalt, wordt het dossier gesloten.

Minnelijke schikking

Wie de onmiddellijke inning niet betaalt, krijgt van het parket een minnelijke schikking toegestuurd. Negeer je ook deze vraag om de betaling uit te voeren? Verwacht je dan maar aan een bevel tot betaling van het parket. Niet akkoord? Dan moet je zelf naar het parket stappen! Er zijn inderdaad verzachtende omstandigheden waarbij door het rood rijden aanvaard kan worden. Dit zal weliswaar bewezen moeten kunnen worden.

Dagvaarding

Als je de minnelijke schikking niet betaalt, mag je je sowieso aan een dagvaarding verwachten. Maar ook wie in de gerechtelijke arrondissementen Gent, Brugge en Dendermonde door het rood licht rijdt, zal voor de politierechtbank moeten verschijnen. In deze arrondissementen wordt er quasi altijd onmiddellijk overgegaan tot een dagvaarding voor dit type verkeersovertreding. In dat geval riskeer je een boete tot €4000 of zelfs een rijverbod. Wie minder dan 2 jaar een rijbewijs op zak heeft, zal in dit geval sowieso een rijverbod opgelegd krijgen en het theoretisch of praktisch rijexamen moeten overdoen.

Zelf het verkeerslicht genegeerd en door het rood licht gereden? Bereken je boete met onze handige boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6785 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!