Doodrijder al maanden op vrije voeten?

Geen rijbewijs, 7 keer een rijverbod, overdreven snelheid, dodelijk slachtoffer en vluchtmisdrijf. De tijdelijke vrijlating van de man die dit op z’n kerfstok heeft doet heel wat stof opwaaien.
  • Tijdelijke vrijlating van ‘doodrijder’ om medische redenen doet heel wat stof opwaaien.

  • Hoewel de man voorwaarden kreeg opgelegd, moet hij geen enkelband dragen.

  • Wanneer zijn medische toestand het toelaat, keert Muhammed Aytekin terug naar de gevangenis.

Deze week raakte het nieuws bekend dat de man die de 12-jarige Merel De Prins doodreed, werd vrijgelaten om medische redenen. Het bericht deed heel wat stof opwaaien en ook minister van Justitie Geens mocht het een en ander verduidelijken. "Wanneer de medische situatie van de betrokkene opnieuw verenigbaar is met een opsluiting in de gevangenis, kan de voorlopige maatregel worden herroepen".

 

Eind 2015 reed de 21-jarige Muhammed Aytekin uit Schaarbeek, de 12-jarige Merel aan op een fietspad in Vilvoorde. Merel overleed diezelfde dag nog in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Achteraf bleek dat de dader zelfs zonder rijbewijs achter het stuur van zijn BMW gekropen was. Aytekin had nooit zijn rijbewijs gehaald, had al 7 keer een rijverbod opgelegd gekregen en bleek zich op het moment van de feiten ook schuldig te hebben gemaakt aan overdreven snelheid alvorens vluchtmisdrijf te plegen.

 

Een heleboel verkeersovertredingen op een rij dus! Met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. De rechtbank veroordeelde hem dan ook tot een effectieve celstraf van 5 jaar, een geldboete van €6000 en een levenslang rijverbod. Zijn celstraf wordt nu echter opgeschort omwille van een ernstige oogaandoening waarbij hij riskeert blind te worden. "Er zijn onderzoeken en operaties nodig geweest om na te gaan of zijn zicht nog te redden valt. Momenteel zeggen artsen dat de situatie erger wordt", aldus de advocaat van de man.

 

Hoewel hij voorwaarden kreeg opgelegd, moet Aytekin geen enkelband dragen. En dit brengt natuurlijk hevige reacties en discussies teweeg. Niet in het minst bij de vriendenkring van het slachtoffer. "Je vraagt je af of er nog wel gerechtigheid bestaat. Voor de ouders is de straf blijvend en zijn er geen verzachtende omstandigheden. Voor de dader wordt daarentegen alles zo geregeld.", reageert Walter Keulers, voorzitter van de Reko Roller Club Zemst waar Merel lid van was. Hoewel Aytekin opnieuw naar de gevangenis moet wanneer zijn medische situatie dat toelaat, is er weinig begrip voor deze maatregel. Hij loopt immers vrij rond zonder enkelband wat betekent dat hij zou kunnen ontsnappen. En dat na zo’n zware verkeersfeiten met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. Eerder berichtten we nog dat wegpiraten voortaan strenger zullen worden aangepakt, zeker wanneer er vluchtmisdrijf gepleegd wordt. 

 

Zelf een verkeersovertreding begaan? Bereken je boete met onze handige boetcalculator

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 56 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!