Boetes voor te hard rijden, maar geen tijdwinst

De geringe tijdwinst en de hoge boetes voor te hard rijden maken dat sneller rijden dan de geldende snelheidslimieten eigenlijk weinig voordelen heeft.
  • Automobilisten drukken maar al te graag het gaspedaal harder in, en dit om de verloren tijd, door bijvoorbeeld files, in te halen.

  • De boetes voor te hard rijden zijn echter niet mals!

  • Uit onderzoek blijkt nu dat je er eigenlijk bijna geen tijd mee wint.

Dagelijks staan heel wat automobilisten lange tijd stil in de file. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat wanneer ze eenmaal weer rijden ze het gaspedaal wat harder indrukken, en dit om de verloren tijd weer in te halen. De boetes voor te hard rijden zijn echter niet mals: van 50 euro (het minimumbedrag) tot maximum 2.750 euro (als je voor de politierechtbank moet verschijnen). Maar is dit het risico wel waard? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je er amper tijd mee wint.

Voorbeeld uit de praktijk

In de bebouwde kom mag je maximum 50 km/h, en op de autosnelweg geldt een snelheidslimiet van 120 km/h. Iedereen kent deze snelheidsregels, maar veel automobilisten nemen er een loopje mee. Ze rijden al snel enkele kilometers te veel om sneller hun bestemming te bereiken. Maar dat blijkt nu compleet nutteloos te zijn. Boetes voor te hard rijden worden zo nog zinlozer.

We illustreren even met een voorbeeld. Wie binnen de bebouwde kom 70 km/h in plaats van 50 km/h rijdt, zal dit nooit lang kunnen volhouden. Stel dat het een bestuurder in totaal 5 kilometer lang lukt. Dan is hij maximum 1 minuut en 42 seconden sneller op zijn bestemming dan wanneer hij zich aan de snelheidsregels zou houden. Maar de boetes voor te hard rijden zijn dan wel 100 euro bij een minnelijke schikking (na toepassing van de marge): een hoog bedrag voor nog geen 2 minuten tijdwinst.

Conclusie

Een automobilist moet al geruime tijd veel te hard rijden alvorens er echt een tijdwinst merkbaar is. Doe daarbij nog eens de extra stress, het hoger verbruik en de hoge boetes voor te hard rijden, en we kunnen stellen dat sneller rijden dan de geldende snelheidslimieten eigenlijk weinig voordelen heeft.

Werd je geflitst? Te hard rijden en boetes zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wil je weten hoe hoog je snelheidsboete zal zijn, dan kan je die laten berekenen door onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 27 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!