Boete voor rijden onder invloed verminderd na donatie

Vorige zomer werd in Varsenare een man betrapt op rijden onder invloed. De boete werd uiteindelijk verminderd dankzij een donatie aan het Fonds Emilie Leus.
  • Vorige zomer werd in Varsenare een bestuurder betrapt met 1,54 promille alcohol in het bloed.

  • Dankzij een donatie aan het Fonds Emilie Leus krijgt hij nu strafvermindering.

  • De 1.200 euro boete voor rijden onder invloed werd uiteindelijk een boete met uitstel, en het rijverbod van 1 maand werd de helft met uitstel.

Vorige zomer werd in het West-Vlaamse Varsenare een automobilist betrapt met 1,54 promille alcohol in het bloed. Een boete voor rijden onder invloed is dan ook het logische gevolg. Toen hij in maart voor de Brugse politierechtbank moest verschijnen, bleek hij daar erg veel spijt van te hebben. Hij besefte dat hij veel geluk had gehad dat er geen ongeval is gebeurd. Hij stelde voor om organisaties die werken rond preventie en alcohol in het verkeer, te steunen, en dat wist politierechter Peter Vandamme wel te waarderen.

Donatie aan Fonds Emilie Leus

Doet hij een aanzienlijke gift aan het Fonds Emilie Leus, dan zal Vandamme daar rekening mee houden bij de bestraffing. Met andere woorden: de boete voor rijden onder invloed zal worden verminderd. Stichter van het fonds Vincent Leus reageerde dat het niet eens een hoog bedrag moest zijn. Op paasmaandag deelnemen aan de jaarlijkse benefietloop ‘8.000 for Emilie’ volstaat. Eerst moet hij 10 kilometer lopen voor een veiliger verkeer, en vervolgens mag hij verder meehelpen met de organisatie. Er lopen veel verkeersslachtoffers rond op dit evenement. Dan kan hij met zijn eigen ogen zien wat hij had kunnen aanrichten.

Boete rijden onder invloed verminderd

Wegens een donatie van 750 euro aan het fonds kreeg de automobilist weldegelijk een strafvermindering. De 1.200 euro boete voor rijden onder invloed werd uiteindelijk een boete met uitstel, en het rijverbod van 1 maand werd de helft met uitstel. De 15 dagen die overblijven werden gedekt door de onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs die hij kreeg direct na de feiten. Dit betekent dat hij geen straf krijgt opgelegd, tenzij hij binnen de 3 jaar opnieuw wordt veroordeeld. Uiteraard moet hij wel de kosten vergoeden en een wettelijk verplichte bijdrage (bovenop zijn donatie) aan het Slachtofferfonds storten, samen goed voor zo’n 280 euro. De 750 euro werd inmiddels overgeschreven aan het Fonds Emilie Leus, maar naar de benefietloop hoeft hij niet te gaan.

Hoe hoog de uiteindelijke boete voor rijden onder invloed zal zijn, hangt af van het aantal promille in het bloed. Bereken daarom je boete met onze boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6743 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!