Antwerpen gaat de strijd aan tegen Gsm’en achter het stuur

Alle Antwerpse politiezones bundelen de krachten om strenger op te treden tegen gsm- en smartphonegebruik achter het stuur. Zo krijgen overtreders tijdens de maand maart geen onmiddellijke boete meer, maar zullen ze voor de politierechtbank moeten verschijnen. Maar welke straf wordt er zo gemiddeld uitgesproken in onze politierechtbanken? Wij deden het onderzoek!

In België maakt het wel degelijk een verschil voor welke rechtbank je moet verschijnen. Zo straffen sommige politierechtbanken vooral met hoge geldboetes, waar andere rechtbanken dan weer kiezen om de focus te leggen op een lang rijverbod.

Smartphonegebruik is op zich een verkeersovertreding van de tweede graad waar een geldboete van €116 op staat. Nu de provincie Antwerpen strenger optreedt en meteen een dagvaarding vordert, zal de straf een pak hoger liggen: een geldboete van 240 euro én een rijverbod van 8 dagen. Ook in andere provincies/steden komt dit voor de politierechtbank.

Wat met andere politierechtbanken?

 Als we even kijken in onze database naar de andere politierechtbanken zien we wel enkele verschillen. Zo is een eerste opvallend verschil meteen te noteren in onze hoofdstad. Niet alleen is in Brussel de geldboete daar iets minder hoog (€180), maar wordt er ook geen rijverbod voor uitgesproken.

Een ander signaal zien we bijvoorbeeld in Halle. Daar bedraagt de geldboete ook 240 euro, maar wordt een rijverbod van maar liefst 15 dagen uitgesproken.

Met een geldboete van 200 euro en een rijverbod van 10 dagen bevindt Hasselt zich in het midden.

Zelf vrijblijvend en gratis je boete berekenen? Onze boetecalculator is er voor je. Snel, volledig en helemaal gratis. Ook onze experten staan je graag bij voor een vrijblijvend

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6694 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!