Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe lang blijft een veroordeling op mijn strafblad staan?

Een onmiddellijke inning bij een verkeersovertreding wordt niet opgenomen in het strafregister. Betaal je deze niet dan kan het parket een minnelijke schikking voorstellen voor de verkeersovertreding die wel op je strafblad zal staan. Een veroordeling blijft in principe voor altijd opgenomen in het strafregister. Je kan wel na 3 jaar eerherstel aanvragen.

Lees hier meer over de proeftijd bij eerherstel of stel je vraag onmiddellijk aan de specialisten.

Wat is de proeftijd bij eerherstel?

Het eerherstel is afhankelijk van het doorlopen van een zekere proeftijd. Gedurende deze proeftijd moet u:

  • een vaste verblijfplaats (in België of in het buitenland) hebben gehad. Vanzelfsprekend moet u niet al die tijd op hetzelfde adres hebben gewoond. Daarentegen moet u wel steeds een officieel adres hebben gehad;
  • blijk hebben gegeven van verbetering en van goed gedrag . Concreet komt het erop neer dat u geen nieuwe feiten heeft gepleegd.

Ook de proeftijd is afhankelijk van het type straf dat u hebt opgelopen. Het bedraagt minstens 3 jaar en maximum 10 jaar. Voor gevangenisstraffen tot 5 jaar is de proeftijd 3 jaar. Voor straffen vanaf 5 jaar bedraagt de proeftijd 5 jaar. Bij herhaling of terbeschikkingstelling bedraagt de proeftijd minstens 6 jaar. Het bedraagt 10 jaar wanneer de straf van meer dan 5 jaar wegens herhaling werd uitgesproken. Wenst u meer informatie over eerherstel, contacteer ons dan volledig vrijblijvend op het nummer 09/265.00.65 of stuur een mail naar info@intolaw.be.