Minnelijke Schikking

Bereken nu je boete

Veelgestelde vragen

Algemeen

Mag ik de minnelijke schikking nog betalen als ik een dagvaarding heb gekregen om voor de politierechtbank te verschijnen?

Dit heeft geen nut. Door de dagvaarding is de zaak voor de politierechtbank gebracht. De politierechter dient er zich over uit te spreken, zelfs al zou u nog tot betaling overgaan in de periode tussen de dag van ontvangst van de dagvaarding en de dag van de zitting waarvoor u bent opgeroepen.

Wat is een minnelijke schikking?

Een minnelijke schikking is een boete, voorgesteld door het parket, naar aanleiding van een verkeersinbreuk. Het parket stelt een minnelijke schikking voor in 2 gevallen:

  • als de onmiddellijke inning niet werd betaald, wordt door het parket een minnelijke schikking voorgesteld die 10 euro hoger ligt dan het bedrag van de voorgestelde onmiddellijke inning;
  • in die gevallen waarin de politie geen onmiddellijke inning mag voorstellen, kan het parket vaak toch nog een minnelijke schikking voorstellen.

De zaak is definitief afgehandeld wanneer u de voorgestelde boete betaalt met vermelding van de correcte gestructureerde mededeling. Als een minnelijke schikking niet wordt betaald, brengt het parket de zaak voor de politierechtbank door u te dagvaarden.