Boete voor vluchtmisdrijf

Op onze Belgische wegen komt vluchtmisdrijf vaak voor. Vorig jaar vond het maar liefst 4.396 keer plaats bij ongevallen met doden of gewonden. Daarbij vielen in totaal 27 doden en 223 zwaargewonden. Tel je er ook nog eens de ongevallen met enkel blikschade bij, dan ging het om 200 gevallen van vluchtmisdrijf per dag. Dat aantal lag nooit zo hoog.

Vluchtmisdrijf wordt gepleegd als diegene die verantwoordelijk is voor een ongeval de plaats van dat ongeval verlaat om te vermijden dat de politie (http://www.politie.be/intro) vaststellingen kan doen. Ook voetgangers en fietsers die een ongeval hebben veroorzaakt, mogen die plaats niet verlaten. De regel bestaat onder andere om te vermijden dat men niet meer kan vaststellen of men onder invloed was van alcohol of drugs op het ogenblik dat het ongeval gebeurde. Ook als men erna nog naar de politie stapt, is er nog steeds sprake van vluchtmisdrijf. Een boete is dan ook het logische gevolg.

In sommige gevallen kan vluchtmisdrijf worden omgezet in een mildere overtreding. Daarvoor moet wel een duidelijke verdediging worden gevoerd voor de politierechtbank.

Welke boete bij vluchtmisdrijf?

Veroorzaakte je enkel stoffelijke of materiële schade en pleegde je vluchtmisdrijf? Dan gelden volgende straffen:

  • een celstraf van 15 dagen tot 6 maanden

  • een boete voor vluchtmisdrijf van 1.100 tot 11.000 euro (berekend volgens de huidige opdeciemen)

Vluchtmisdrijf na een ongeval met doden of gewonden wordt strenger bestraft:

  • een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar

  • een rijverbod van minimaal 3 maanden (maximaal permanent rijverbod). Men moet opnieuw het rijexamen afleggen en ook een psychologische test ondergaan.

  • een boete voor vluchtmisdrijf van 2.200 tot 27.500 euro (berekend volgens de huidige opdeciemen)

Herhaling van vluchtmisdrijf

Pleegde je voor een tweede keer vluchtmisdrijf binnen de 3 jaar, dan verdubbelt de boete en krijg je een rijverbod van minimaal 5 jaar.

Je pleegde vluchtmisdrijf en de boete laat je niet los? Laat die dan berekenen door onze boetecalculator.