Wat met spookrijders en wanneer krijgen ze rijverbod?

Maart mag dan wel de maand zijn waarin ritsen werd geboren, het is ook de meest populaire maand voor spookrijders op de Belgische snelwegen. Ongevallen met spookrijders zijn maar liefst 10 keer dodelijker dan andere letselongevallen. Het is dus opletten geblazen.

Welke spookrijders zien de Belgische wegen jaarlijks?

Op de Belgische snelwegen gebeuren er om en bij de 15 ongevallen met spookrijders per jaar. Dat valt best mee in verhouding met de 340 tot 400 jaarlijkse spookrijders die de federale politie elk jaar registreert. Er gebeuren dus vrij weinig ongevallen met spookrijders, maar ze zijn wel veel ernstiger dan andere letselongevallen. Concreet maken spookrijders maar 0,4% van de letselongevallen op de snelwegen uit, maar zijn ze wel verantwoordelijk voor een buitenproportionele 3,7% van alle verkeersdoden. In 1 geval op de 6 sterft de spookrijder zelf.

De meest voorkomende oorzaken van de verkeerde richting uitrijden zijn verwarring en desoriëntatie, rijden onder invloed en opzettelijk tegen de rijrichting rijden.

Wat kan ik zelf doen om een ongeval te vermijden bij spookrijden?

Wanneer je in het donker aan de maximumsnelheid op de autosnelweg rijdt, zijn koplampen uit de tegenovergestelde ligging bijzonder angstaanjagend. Je doet er echter goed aan rustig te blijven. Allereerst blijf je best zo rechts mogelijk rijden. Dat doet de spookrijder uit automatisme ook, waardoor jullie elkaar gemakkelijk kunnen kruisen. Wanneer dat gebeurt, flikker je eens met je dimlichten. Dat doe je best niet vroeger om paniek bij de tegenligger te vermijden. Tot slot ga je naar de dichtstbijzijnde praatpaal om de politie te verwittigen.

Je gebruikt best een praatpaal in plaats van je gsm om het de politie gemakkelijk te maken je exacte positie te bepalen en snel in te grijpen.

Hoe kan ik vermijden dat ik zelf ga spookrijden?

Wanneer je als bestuurder onderweg bent, let je best heel goed op je omgeving. Borden in de gaten houden, op de rijrichting van andere auto’s letten en de flessenhals van de op- of afrit bekijken, helpt je al een heel eind weg. Mocht je toch de verkeerde rijrichting kiezen, is het ook nu belangrijk om heel rustig te blijven. Hou rechts aan zodat tegenliggers je gemakkelijk kunnen vermijden. Met datzelfde doel schakel je ook je dimlichten en waarschuwingslichten in.

Wanneer je geen tegenliggers ziet, ook niet in de verte, kom je zo snel mogelijk tot stilstand op de pechstrook en verwittig je de politie. Zij helpen je terug de juiste kant op.

Wat als ik per ongeluk ging spookrijden? Hoe kan ik mijn medisch rijverbod terugdraaien? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5390 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!