Kan je een trajectcontrole omzeilen?

Trajectcontroles, flitspalen .. de ene heeft ze al wat liever dan de ander. Voor wie wel fan is van de trajectcontrole, goed nieuws! België zit momenteel aan 234 trajectcontroles en er zijn er meer op komst. Zij die ze wat minder graag zien proberen al geruime tijd manieren te bedenken om deze slimme systemen te omzeilen. Lees hier hoe een trajectcontrole echt werkt en wat je eraan kan doen.

Gemiddelde snelheid

Bij een trajectcontrole meet men de gemiddelde snelheid van een voertuig over een bepaalde afstand. Aan het begin en einde van elke trajectcontrole staat een digitale camera die foto’s maakt van de passerende voertuigen. Vervolgens registreert het systeem de tijd tussen de 2 foto’s. Zo berekent de computer de gemiddelde snelheid van het voertuig. Dit betekent dus dat je je als bestuurder gedurende het hele traject aan de maximumsnelheid zou moeten houden. Maar hoe weet het systeem dat jij het bent?

Automatische nummerplaatherkenning

Een trajectcontrole maakt gebruikt van ANPR-camera’s. ANPR staat voor automatische nummerplaatherkenning. De camera’s zijn gekoppeld aan slimme software. Hiermee herkennen ze niet enkel Belgische nummerplaten, maar ook die van onze buurlanden. Behalve nummerplaten kunnen ze ook geseinde voertuigen detecteren. En ook zij die zich op de pechstrook voortbewegen kunnen zich aan een brief in de bus verwachten.

 

Hoe een trajectcontrole ontwijken?

De trajectcontrole te slim af zijn door van rijstrook te veranderen? Nee hoor, ANPR-camera’s registreren alle voertuigen op alle rijstroken. Rijstroken wisselen heeft dus weinig zin.

Ook bestaat er het idee dat wanneer je een kort stukje trager rijd, je hiermee het systeem omzeilt. Dit werkt enkel indien je daardoor met je gemiddelde snelheid onder de maximumsnelheid uitkomt. Maar dat zou willen zeggen dat je er even lang over hebt gedaan, als moest je je gewoon effectief aan de maximumsnelheid gehouden hebben. Sneller op je bestemming aankomen zonder boete zit er dus niet in bij een trajectcontrole.

 

Vergeet je correctie niet

Voor wie zich intussen machteloos voelt ten opzichte van de trajectcontroles, toch nog wat goed nieuws. Net als bij flitspalen geldt er bij een trajectcontrole ook een correctiemarge. Bij snelheden onder de 100km/u kan je 6km/u aftrekken. Rij je boven de 100km/u rekent men een correctiemarge van 6%.

 

 

Overal trajectcontrole?

 

Wist je dat er in België zelfs een trajectcontrole werkt op het Albertkanaal? Daar moeten schippers die te snel varen langer wachten bij de sluis. Los daarvan, kan het een opluchting zijn dat een trajectcontrole niet overal toegepast kan worden. Bijvoorbeeld in bochten, ringwegen en sommige stukken op de snelweg. Voor korte afstanden met lagere snelheden is het ook niet ideaal. 

Op de Belgische wegen zijn er intussen een 234 tal trajectcontroles. De meesten hiervan bevinden zich in Vlaanderen. Verken gerust jouw buurt met deze handige kaart.

 

Heeft een van deze trajectcontroles jou genadeloos te pakken? Bereken je boete of straf gratis met onze tool of stel jouw vragen aan onze medewerkers.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 5442 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!