Dronken rijden in Frankrijk: anders dan in België?

Het is altijd sterk afgeraden om achter het stuur te kruipen als je gedronken hebt. Des te meer in het buitenland, waar de regels strenger kunnen zijn en de straffen hoger. Hier lees je wat de regels in Frankrijk zijn voor het rijden onder invloed van alcohol. Zijn de regels hetzelfde als in België of zijn ze strenger? En hoe zit het met de boetes?

Wat zijn de regels in Frankrijk rond alcohol en rijden?

 

Net zoals in België geldt er een maximale limiet van 0,5 promille. Maar beginnende bestuurders kunnen beter goed opletten. Voor zij die nog geen 3 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is er een limiet van 0,2 promille. Deze regel geldt ook voor professionele chauffeurs.

Het grootste verschil met de Belgische wetgeving is dat je in Frankrijk verplicht een alcoholtest in de wagen moet hebben liggen. In mei 2020 is de Franse overheid echter teruggekomen op deze wet, al raden ze het wel nog steeds aan.

 

Wat voor alcoholboetes mag je verwachten?

Hoewel de regels rond alcohol en rijden gelijkaardig zijn in België en Frankrijk, zijn de boetes dat niet. Deze kunnen behoorlijk stevig zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Heb je tussen de 0,5‰ en 0,8‰ promille alcohol in je bloed, dan mag je een boete van minimum € 135 verwachten. Ook maak je kans op een schorsing van jouw rijbewijs voor maximaal 3 jaar en kan het voertuig eventueel in beslag genomen worden.

Stelt de politie een bloedalcoholgehalte van meer dan 0,8‰ vast? Dan loopt de boete op tot maximum € 4.500. Je rijbewijs zal minimaal 72 uur ingehouden worden. Opnieuw maak je kans op een schorsing van je rijbewijs voor maximaal 3 jaar en in het slechtste geval zelfs een mogelijke gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. Dezelfde straf geldt ook wanneer iemand betrapt wordt met rijden onder invloed van drugs.

Alcoholtest niet meer verplicht op zak

Tot mei 2020 was het verplicht om een alcoholtest bij te hebben in de wagen. Al een langere tijd schreef de Franse politie hier niet langer boetes voor uit. De Franse overheid heeft dan ook beslist om het niet langer te verplichten. In plaats daarvan wordt er wel meer ingezet op sensibilisering. Dit door verkopers van alcohol bij wet te verplichten ook alcoholtests aan te bieden. Je kan natuurlijk nog steeds uit eigen keuze gebruik maken van de alcoholtest. Handig om zeker te zijn dat je niet in de problemen komt voor je achter het stuur kruipt!

 

 

Heb je jou toch laten vangen? Stel ons gerust jouw vragen of lees meer over verkeersregels in Frankrijk.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 4381 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!