Welke doelen dienen slimme camera’s in het verkeer en erbuiten?

Waarvoor worden slimme camera’s tegenwoordig ingezet? Voor snelheidscontroles is het gebruik van slimme camera’s al lang ingeburgerd, maar dat is niet het enige waarvoor ze nuttig zijn.

Dat je vandaag de dag gemakkelijk geflitst wordt met slimme camera’s, wist je al. Maar weet je ook voor welke andere doeleinden ze gemakkelijk kunnen worden ingezet? Ze herkennen namelijk veel meer dan enkel je nummerplaat.

 

Welke soorten slimme camera’s bestaan er?

De oudere camera’s langs de Belgische wegen zijn helemaal niet zo slim. Die nemen bij een te hoge snelheid een foto van de nummerplaat en registreren de snelheid, waarna je een boete in de bus krijgt. De invoering van de nieuwe ANPR-camera’s begin 2017 bracht daar verandering in. Die zien niet enkel de auto, maar ook de inzittenden. Bovendien registreren ze niet enkel de nummerplaat, maar herkennen ze die ook. Zo kan die gemakkelijk in verband worden gebracht met andere mogelijke misdrijven. Bij een gestolen auto kunnen de inzittende dieven dus gemakkelijk worden geïdentificeerd.

Bovendien kunnen ze ook 6 rijvakken tegelijk registreren in beide richtingen. Dat maakt het bijzonder moeilijk om te ontsnappen aan ANPR.

 

Waarvoor worden slimme camera's allemaal gebruikt?

De nummerplaatscanners van de huidige lichting slimme camera’s wordt niet enkel ingezet om te flitsen wanneer je te snel rijdt, maar ook om nummerplaten te scannen waar er mogelijk schulden aan verbonden zijn. Tot voor 1 januari 2017 kon de douane enkel auto’s tegenhouden met openstaande verkeersboetes. Daarna breidde die regel uit naar alle boetes. Ook strafsommen die door de rechtbank werden opgelegd, kunnen nu meteen worden gevorderd. Daarnaast kunnen ze het verkeer ook veiliger maken. Slimme camera’s aan vrachtwagens helpen bijvoorbeeld dode hoeken de wereld uit.

Bovendien kan ANPR-technologie niet enkel worden ingezet om nummerplaten te herkennen, maar ook gezichten. Oppositiepartij NV-A pleit er daarom voor ze in Leuven te gebruiken om criminelen te herkennen. Burgemeester Louis Tobback sluit dergelijk gebruik niet uit, maar wacht op de vraag vanuit het parket.

 

Welke nieuwe soorten zijn in ontwikkeling?

De gezichtsherkenning wordt binnenkort misschien nog een stap verder genomen. Het algoritme erachter zou aangepast kunnen worden om specifieke beweging en houdingen te registreren. Die zouden dan kunnen vastleggen of de bestuurder tijdens het rijden een gsm gebruikt zonder handsfree set. De mogelijkheden tot gezichtsherkenning in het systeem deden echter al vragen rijzen over de handhaving van privacy met dergelijke camera’s. De beelden worden echter binnen de maand vernietigd, tenzij ze worden opgevraagd in het kader van lopend onderzoek. Vooralsnog hoef je je dus geen zorgen te maken.

 

Wanneer kan ik camerabeelden van mezelf opvragen? Hoe kan ik mijn boete betwisten? Vraag advies aan de specialisten van Boetecalculator.

Bereken jouw boete

Deze week lieten reeds 6740 personen hun boete of rijverbod berekenen door ons algoritme!